to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 26.02.2021

Κοινωνία

Στις φυλακές της Τρίπολης οδηγήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την πολύωρη απολογία του, ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, για λόγους πρόληψης τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους το - Έφτασε στις φυλακές Τρίπολης όπου θα παραμείνει σε απομόνωση για την πρώτη εβδομάδα


Σήμερα μεταφέρθηκε στις φυλακές της Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης που κρίθηκε προφυλακιστέος για δύο πράξεις βιασμού. Από ώρα σε ώρα, το τμήμα Μεταγωγών αναμένεται να τον παραλάβει από το κτίριο της ΓΑΔΑ όπου κρατείται προκειμένου να μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης το οποίο διαθέτει ειδική πτέρυγα για περιπτώσεις κατηγορουμένων σχετικά με αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης πήρε τον δρόμο για τη φυλακή μετά την απολογία του ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων. Μετά από πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε στις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ξεκίνησε να απολογείται ο καλλιτέχνης, ανακρίτρια και εισαγγελέας εξέφρασαν την άποψη πως ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακιστεί.

Η 19η τακτική ανακρίτρια είχε ταχθεί υπέρ της σύλληψης του καλλιτέχνη, με βάση τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, τα οποία σε συνδυασμό με τη διάρκεια της δράσης του κρίθηκε ότι τον καθιστούν ύποπτο τέλεσης και νέων αξιόποινων πράξεων. 

«Αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή», αναφέρουν οι δικαστικές αρχές στο ένταλμα προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Λιγνάδη που εκδόθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ανακρίτρια και Εισαγγελέας αρνήθηκαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατ' οίκον περιορισμού με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης στον κατηγορούμενο, θεωρώντας ότι η επιβολή ενός τέτοιου περιοριστικού μέτρου «καθίσταται μη επαρκής» καθώς από τα στοιχεία της υπόθεσης έκριναν πως: καταδεικνύεται η σαφής εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, για τον λόγο δε αυτό, κρίνεται ότι δεν καθίσταται επαρκής η επιβολή σε αυτόν, του περιοριστικού όρου του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αδικημάτων, η δε κρίση αυτή τελεί σε ανεξαρτησία από την εκ μέρους του υποβολή αντιστοίχου αιτήματος ή μη».

Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα στην δικαστική λειτουργό με το οποίο, αρνούμενος κάθε πράξη, χαρακτήρισε μυθοπλασίες όσα του καταλογίζονται από τους δύο παθόντες. Με την ολοκλήρωση της απολογίας κατέθεσαν στην ανακρίτρια μάρτυρες που προτάθηκαν από τον κατηγορούμενο προς απόδειξη ισχυρισμών που έχει προβάλει για να αντικρούσει τους δύο καταγγέλλοντες.

Στο ένταλμα για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου η δικαστική λειτουργός κάνει ιδιαίτερη μνεία σε στοιχεία που «προκύπτουν εναργώς από τη συνδυαστική και συνολική εκτίμηση του συλλεγέντος υλικού, το οποίο δεν κλονίζεται από την απολογία και τα εισφερθέντα αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους του κατηγορουμένου» ενώ αναφέρεται σε «αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση, της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα, άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους και της γενετήσιας ελευθερίας τους».

Η προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στηρίζεται στην εκτίμηση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα ότι σε βάρος του καλλιτέχνη προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για το αδίκημα του βιασμού κατά συρρόη. Παράλληλα θεωρήθηκε ότι η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων αυτών σε συνδυασμό με τους χρόνους τέλεσής τους, που απέχουν μεταξύ τους 5 χρόνια, καταδεικνύουν «σταθερή εγκληματική ροπή στην τέλεση συναφών αδικημάτων».


Και για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, όπως και για την σύλληψη του, η δικαστική λειτουργός φαίνεται να δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες παραμέτρους όπως:

• Συγκεκριμένη μεθοδολογία

• Συστηματική προσέγγιση των παθόντων από τον κατηγορούμενο

• Επιμονή από μέρους του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης για τη δημιουργία, κλίματος εμπιστοσύνης με αυτούς, καθώς εκμεταλλευόταν, αφενός, τη δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, αφετέρου την επιθυμία των παθόντων για κοινωνική αναβάθμιση και ενασχόληση με τον χώρο του θεάματος

• 'Ασκηση σωματικής βίας ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η μεταγωγή του Δημήτρη Λιγνάδη στο Κατάστημα Κράτησης της Τρίπολης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το ειδικό βαν του Μεταγωγών με επιβάτη τον Δημήτρη Λιγνάδη έφτασε γύρω στις 16:00

Ο Δημήτρης Λιγνάδης παρελήφθη από τη ΓΑΔΑ όπου κρατείτο, από το όχημα της Διεύθυνσης Μεταγωγών και μεταφέρθηκε στις συγκεκριμένες φυλακές.

Η φυλακή της Τρίπολης όπως και αυτή των Γρεβενών διαθέτει ειδική πτέρυγα για όσους κατηγορούνται για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ουσία» είπαν δύο από τους μάρτυρες που κάλεσε ο Αλ. Κούγιας

Σημειώνεται ότι οι δύο από τους μάρτυρες που κάλεσε ο συνήγορος του Δημ. Λιγνάδη, Αλ. Κούγιας, δήλωσαν πως «δεν γνωρίζουν τίποτα». Συγκεκριμένα, οι Ιωάννης Παναγόπουλος και  Αγησίλαος Μικελάτος δήλωσαν πως «δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους, για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη»

Απορρίφθηκε η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας

Πριν ξεκινήσει η απολογία είχε προηγηθεί, στις 12.00, η αυτοπρόσωπη παρουσία του στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που είχε υποβάλει διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Αλέξη Κούγια. Η ένσταση απορρίφθηκε από τους δικαστές.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, για λόγους πρόληψης τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους του.

Ο Αλέξης Κούγιας επιμένει: «Αν δεν ήταν ο Λιγνάδης θα ήταν ελεύθερος»  

Μετά την απόφαση για προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν (ο) Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος».

«Δολοφονεί ξανά τα θύματα»: Ο γυμνασιάρχης του Αλέξη Γρηγορόπουλου για τις δολοφονικές τακτικές του Αλέξη Κούγια

«Ο Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε μία φορά από τον Κορκονέα και άπειρες από τον Κούγια στη διάρκεια της διαδικασίας» σημειώνει ο Γιώργος Θαλάσσης: Ο γυμνασιάρχης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κάνει σύγκριση της «υπερασπιστικής γραμμής» που επέλεξε ο ποινικολόγος για τον Κορκονέα στην υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου με την υπερασπιστική μέθοδο που ξετυλίγει στην υπόθεση Λιγνάδη.

285 απόφοιτοι του Αρσακείου, από το 1994 έως το 2018, επιβεβαιώνουν περιστατικά κακοποίησης μαθητών

Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι «δεν έγιναν αντιληπτά» περιστατικά κακοποίησης μαθητών, καταγγέλλουν στην επιστολή τους οι 285 απόφοιτοι του Αρσακείου. Αναφέρονται σε καταγγελία για τα πεπραγμένα στο Αρσάκειο του «εξωτερικού συνεργάτη» του σχολείου και κατηγορούμενου (και προφυλακισμένου πλέον) για βιασμούς ανηλίκων Δημ. Λιγνάδη. 

«Απαιτούμε κάθαρση και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη», καταλήγει η επιστολή των Αποφοίτων προς την Εταιρεία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ, tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)