to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 04.03.2014

Διεθνή

Στη φυλακή για τρια χρόνια ο Γκεόργκε Ποπέσκου

Ο Γκεόργκε Ποπέσκου δεν απέφυγε τη φυλάκιση άνευ εξαγοράς από τη ρουμανική δικαιοσύνη μαζί με άλλα επτά διοικητικά στελέχη συλλόγων της χώρας και μάνατζερ ποδοσφαιριστών, για τις υποθέσεις απόκρυψης εσόδων σε μεταγραφές παικτών το διάστημα 1999-2005.


Ο παλαίμαχος Ρουμάνος άσος της Μπαρτσελόνα κατηγορείτο μαζί με τους υπόλοιπους ότι απέκρυψε ένα μέρος των κερδών από τις μεταγραφές 12 παικτών της χώρας σε συλλόγους του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο και οι σύλλογοι. 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς στις Παρθένες Νήσους και την Ολλανδία και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικούς σκοπούς.

Ο Ποπέσκου, ο οποίος κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Σούπερ Καπ με την Μπαρτσελόνα το 1997, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, 1 μηνός και 10 ημερών, ο πρώην πρόεδρος της Ντιναμό Βουκουρεστίου, Κριστιάν Μπορτσέα, σε 6 χρόνια και 4 μήνες και ο πρώην πρόεδρος της Ραπίντ Βουκουρεστίου, Γκεόργκε Κόπος, σε 3 χρόνια και 8 μήνες. Δύο από τους μάνατζερ των παικτών, οι αδελφοί Ιοάν και Βίκτορ Μπεκάλι καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια και 4 μήνες ο πρώτος και σε 4 χρόνια και 8 μήνες ο δεύτερος.

Οι κυριότερες μεταγραφές παικτών που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη ήταν των διεθνών Νικολάε Μιτέα από την Ντιναμό Βουκουρεστίου στον Άγιαξ, του Κοσμίν Κόντρα από την Ντιναμό στην Αλαβές και του Ιονέλ Γκανέα από την Γκλόρια Μπίστριτσα στη Στουτγκάρδη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι παράνομες αυτές πράξεις προκάλεσαν απώλεια εσόδων περίπου 1.100.000 ευρώ στη ρουμανική εφορία, 7,2 εκ. ευρώ για τέσσερις ρουμανικούς συλλόγους, καθώς και 430.000 ευρώ στη Ρουμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε σε δεύτερο βαθμό και πρωτόδικα (η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2008) οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)