to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη φυλακή ένας ακόμη «άριστος» του Ραχόι και του ΔΝΤ

Ο Μαριάνο Ραχόι, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος επί 14 συναπτά έτη του Λαϊκού Κόμματος, είναι από τους... υπερασπιστές της αριστείας και των «χρυσών στελεχών» στον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας. Τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι καταδίκες σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του.


Αυτή τη φορά σειρά πήρε ένα εξέχων στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος και κεντρικός οικονομικός παράγοντας στην Ισπανία για αρκετά χρόνια, ο Ροδρίγο Ράτο.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων για κακή χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών όταν εργαζόταν στην κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα Bankia, αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Ο Ράτο, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και ήταν εξέχον μέλος του τότε κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) προτού γίνει διευθυντής του ΔΝΤ, ήταν πρόεδρος της Bankia από το 2010 και έως ακριβώς πριν από τη διάσωσή της από το κράτος το 2012.

Πέρυσι δικαστήριο είχε κρίνει πως ήταν ευθύνη του η επίβλεψη της χρήσης πιστωτικών καρτών και απεφάνθη πως θα μπορούσε να είχε σταματήσει την πρακτική αυτή που ακολουθούσαν δεκάδες άλλα υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bankia.

Ο Ράτο είχε ασκήσει έφεση και είχε αρνηθεί ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, υποστηρίζοντας πως τα έξοδα που είχε χρεώσει στην πιστωτική κάρτα της Bankia ήταν νόμιμα.

Αυτή είναι μία ακόμη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το βυθισμένο σε σκάνδαλα Λαϊκό Κόμμα, ενώ στην Ισπανία θεωρείται ως «περίπτωση δοκιμή» για το κατά πόσον πλούσιοι και ισχυροί Ισπανοί θα λογοδοτήσουν έναντι του νόμου.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)