to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 27.10.2012

left.gr

Διεθνή

Στη φυλακή άλλος ένας ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης

Ο αντιρρησίας συνείδησης Μοριέλ Ρόθμαν καταδικάστηκε σε 10 μέρες φυλάκιση εξαιτίας της άρνησής του να ενταχθεί στον ισραηλινό στρατό.


Ο Ροθμαν, 23 ετών, από την Ιερουσαλήμ, έφτασε την Τετάρτη το πρωί, 24 Οκτώβρη, στην Βάση Νεοσυλλέκτων στην Ιερουσαλήμ, όπου ανακοίνωσε την άρνησή του να υπηρετήσει στον Ισραηλινό Στρατό καθώς αυτός είναι δύναμη κατοχής.

Στην δήλωση άρνησης στράτευσης ο Μοριέλ Ρόθμαν έγραψε μεταξύ άλλων:

«Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί με ελαφρά λόγια, έχουν εδώ και καιρό παρέλθει οι εποχές για ευγενική γλώσσα και «εύηχη» ρητορική: Η κατοχή – η οποία είναι η πρωταρχική λειτουργία των «Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων» στις μέρες μας – είναι έκδηλη απανθρωπιά και αδικία. Η κατοχή είναι ενάντια στο Θεό, ενάντια στην αγάπη και συγκλονιστικά, συνεχώς βίαιη. Η κατοχή βασίζεται σε ένα σύστημα φυλετικού/εθνικού διαχωρισμού το οποίο, στην πραγματικότητα, μοιάζει με το Νοτιοαφρικανικό Απαρτχάιντ και το διαχωρισμό στις νότιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τη δεκαετία του ’60. Και αυτή η «προσωρινή» Κατοχή δεν είναι στη δύση της αλλά μάλλον είναι αυξανόμενη σε ισχύ κάθε μέρα που περνάει. Υπάρχει σχεδόν μηδενική πολιτική βούληση μέσα στην ισραηλινή κυβέρνηση να την τερματίσει και το ισραηλινό κοινό σε μεγάλο βαθμό έχει αποδεχθεί το στάτους κβο, μέσα στο οποίο η κατοχή είναι βασικά ένα θεωρητικό ζήτημα, και ένα το οποίο πολλοί έχουν βαρεθεί. Αλλά η κατοχή μπορεί να είναι θεωρητική, μόνο αν δεν είσαι ο υπό κατοχή, και έτσι η άρνησή μου να υποστηρίξω την κατοχή υπηρετώντας στις «Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις» είναι επίσης μια πράξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό κατοχή».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την δήλωση του Μοριέλ στα αγγλικά, στο ιστολόγιό του.

Αυτή είναι η πρώτη του φυλάκιση αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα, όπου υπάρχει πλούσιο αρχείο για το κίνημα στο Ισραήλ
tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)