to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 10.08.2022

Πολιτική

Στη δημοσιότητα η ΠΝΠ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ - «Σχέδιο για να μας κρατήσει στο σκοτάδι» η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ - «Όσο ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ τόσο επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό», τονίζει σε ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτυεση


Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η πρώτη αλλαγή αφορά τον διορισμό του διοικητή της Υπηρεσίας, καθώς όπως καθορίζει το Άρθρο 1 αυτός «διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης»

Παράλληλα, ο διορισμός του θα διενεργείται «μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της».

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διενεργούνται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, καθώς επαναφέρεται η υποχρέωση για δεύτερη εισαγγελική υπογραφή προκειμένου να δοθεί έγκριση για αυτές.

Δείτε ολόκληρη την ΠΝΠ

Τις επόμενες μέρες, αναμένονται απαντήσεις και από την εισαγγελία για την υπόθεση. Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς από τις 22 του μήνα και μετά που θα ανοίξει η Βουλή, προβλέπεται να γίνει αρχικά η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μια εξεταστική επιτροπή στην οποία η κυβέρνηση έχει πει «ναι».

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει πει «ναι» και σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ τόσο επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό.

Αποφεύγει με κάθε τρόπο την λογοδοσία στη Βουλή, αφού αρνήθηκε τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να επανέλθει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία καθώς και να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να προστατέψει τους Δημητριάδη και Κοντολέων και να προστατευτεί και ο ίδιος. Όλα αυτά για να φέρει νύχτα χωρίς καμιά διαβούλευση και έλεγχο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ με την οποία διατηρεί ανέπαφο το καθεστώς αδιαφάνειας στη λειτουργία της.

Διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής.

Δεν καταργεί την κατάπτυστη και ένοχη τροπολογία της κυβέρνησης του με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους.

Δεν την καταργεί για να αφήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει σε βάρος των πολιτών και των πολιτικών που παρακολουθούσε.

Μπορεί για την «ενημέρωση 108» ο κ. Μητσοτάκης να έκανε «μεγάλες τομές» στην λειτουργία της ΕΥΠ. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από επικίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, παραμένει κι ένας κοινός πολιτικός απατεώνας», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ευ. Λιακούλη: Μνημείο υποκρισίας η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του κ. Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης, με την πρόσφατη δημόσια δήλωσή του για την παράνομη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ανακοίνωσε μέτρα, δήθεν για την αναμόρφωση του πλαισίου της ΕΥΠ και τη διασφάλιση των διαδικασιών παρακολούθησης.

Τα παχιά, μεγάλα λόγια, δεν χρειάστηκε παρά μόνο ένα 24ωρο για να διαψευστούν.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και αφορά την περιβόητη αναμόρφωση του πλαισίου, δεν είναι μόνο κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ασχολείται με τα ελάχιστα και όχι με τα σπουδαία, εισάγοντας μόνο τον δεύτερο εισαγγελέα για την συνέγκριση μιας παρακολούθησης, τον οποίο είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018» επισημαίνει η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Όμως», τονίζει στη συνέχεια, «για το σημαντικότερο θέμα, της σύνδεσης των αποφάσεων παρακολουθήσεων με την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μέσω της υποχρέωσης της ΕΥΠ να κοινοποιεί τα στοιχεία του παρακολουθούμενου και τους λόγους παρακολούθησης στην ανεξάρτητη αρχή, ούτε κουβέντα.

Αυτό όμως είναι το καθοριστικό στοιχείο, που αποδεικνύει την μνημειώδη υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, καθώς με τροπολογία της νύχτας κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ προς την ΑΔΑΕ πριν λίγους μήνες ο ίδιος, προφανώς για να έχει την άνεση της απόλυτης ασυδοσίας στις παρακολουθήσεις και για να συγκαλύψει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη που ήδη γνώριζε».

«Από την ΑΔΑΕ και την παρέμβασή της, προέκυψαν τα στοιχεία και αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να ομολογήσει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός από το Predator και από την ΕΥΠ.

Ας σοβαρευτούν επιτέλους και ας σταματήσουν να μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια. Παίζουν με τους θεσμούς, κουρελιάζουν τη Δημοκρατία, δηλητηριάζουν τη χώρα και συνεχίζουν με θράσος, χωρίς να έχουν επίγνωση των ολέθριων επιλογών τους.

Μόνοι τους έχουν ήδη πάρει το δρόμο…» καταλήγει η Ε. Λιακούλη.

Με πληροφορίες από: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)