to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 12.12.2017

Πολιτική

#OnePlanetSummit: «Στόχος της Ελλάδας, να καλύψει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ, ως το 2030»

«Η ΕΕ είναι η ατμομηχανή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή. H χώρα μας έχει θέσει ως στόχο να καλύψει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ ως το 2030»


«Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ατμομηχανή για τις αναγκαίες αλλαγές για την προστασία του πλανήτη» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Συνόδου για το κλίμα « One planet summit» στο Παρίσι.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, να επαναβεβαιώσουμε τις δεσμεύσεις μας για την προστασία του πλανήτη, απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δεσμεύσεις που είχαμε λάβει πριν από δύο χρόνια πάλι εδώ στο Παρίσι.

Σήμερα ξαναβρεθήκαμε στην ανάγκη να επαναβεβαιώσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, δεδομένου ότι δυστυχώς δεν είναι όλες οι χώρες που ακολουθούν τα συμφωνηθέντα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ατμομηχανή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς δεν ακολούθησαν οι ΗΠΑ, όμως πιστεύω ότι σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, που αφορά τη δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές δεν περισσεύει κανείς. Και δεν είναι ποτέ αργά όλοι να αναθεωρήσουνε τις θέσεις τους και τις πράξεις τους, προκειμένου όλοι μαζί να δεσμευθούμε ότι θα προστατεύσουμε το μέλλον αυτού του πλανήτη, θα προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας κατά τη διετία που μεσολάβησε μετά τη Συμφωνία των Παρισίων κατά την COP21, ο κ. Τσίπρας εξήγησε :

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει προχωρήσει αργοπορημένα σε σχέση με το ότι έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει πολύ νωρίτερα τις αναγκαίες αλλαγές για την κλιματική αλλαγή. Αλλά έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς.

Πιάνουμε τους στόχους του 2020 σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι ότι θα πιάσουμε και τον στόχο του 2030.

Να θυμίσω ότι στόχος μας για το 2030 είναι να έχουμε το 50% της παραγόμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας στην Ελλάδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 'Αλλωστε η Ελλάδα είναι σε μια τοποθεσία στον πλανήτη που έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον ήλιο, το νερό, τον αέρα, τον φυσικό πλούτο δηλαδή, για την παραγωγή ενέργειας. Και με αυτήν την έννοια να συμβάλλει στο πλαίσιο που της αναλογεί, στη μεγάλη προσπάθεια για σταματήσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να δημιουργήσουμε μια προοπτική πιο ευοίωνη για τις επόμενες γενιές.

Αυτή τη μεγάλη δέσμευση επαναβεβαιώσαμε σήμερα και πιστεύω ότι στείλαμε από κοινού ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Και ας ευχηθούμε αυτό το μήνυμα να το ακούσουν όλοι, γιατί επαναλαμβάνω ότι σε αυτήν την προσπάθεια όχι μόνο κανείς δεν περισσεύει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συμβάλουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα χαρακτήριζε τη σημερινή πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν για την οργάνωση της Συνόδου, δήλωσε πως είναι μια πρωτοβουλία ενδιαφέρουσα χρήσιμη, αναγκαία, που καθιστά κατά την άποψή μου τις ευρωπαϊκές χώρες ατμομηχανή αυτής της συνειδητοποίησης και ενεργοποίησης της προσπάθειας για να προστατεύσουμε το κλίμα.

«One planet summit», είναι ο τίτλος της Συνόδου που σκόπιμα δίνεται στα αγγλικά, παραφράζοντας την περίφημη φράση του Ε. Μακρόν «Make our planet great again» (Κάνε τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο). Είναι η φράση με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, γνωστή ως COP21. 

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κλιματική αλλαγή: Μια Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης

«Στηρίζουμε έμπρακτα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, νωρίτερα, μέσω twitter.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι: Οι συζητήσεις και η συνεισφορά της Ελλάδας

Η σημερινή ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου δεν είναι τυχαία, είναι η δεύτερη επέτειος της COP21, για την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση.  «Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, στην υπηρεσία της δράσης για το κλίμα» είναι το θέμα που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν και για το οποίο καλεί τους υψηλούς προσκεκλημένους του να συσκεφθούν.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Μακρόν: Είναι αναγκαίο ένα σοκ στους τρόπους παραγωγής και ανάπτυξης

Ως συνδιοργανωτές της Συνόδου φέρονται: ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του προέδρου του Jim Yong Kim και ο ΟΗΕ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου έχουν απαντήσει 50 περίπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, ΜΚΟ, επιχειρηματίες. Συνολικά γύρω στις 2000 συμμετοχές. 

Τους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσα στους οποίους και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποδέχθηκε το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος στο προεδρικό Μέγαρο του «Ελιζέ», όπου και παρέθεσε γεύμα.

Στη συνέχεια, μέσω ποταμόπλοιου στον Σηκουάνα μεταφέρθηκαν στο νησάκι «Seguin » (Σεγκέν), όπου διοργανώνεται η Σύνοδος.

(Πρόκειται για το «ιστορικό» για την αυτοκινητοβιομηχανία Ρενώ νησί, την επιφάνεια του οποίου κάλυπτε ολοκληρωτικά, το πρώτο μεγάλο της εργοστάσιο, από το 1929 έως το 1992).

Η Ολομέλεια της Συνόδου ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) το δε κλείσιμο των εργασιών στις 20:00.

Tα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια Προβλέπονται που προηγήθηκαν:

Ολοκληρώθηκαν τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, οι συζητήσεις γύρω από τα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια που είχαν προγραμματισθεί στην Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα «One planet summit», στο Παρίσι.

Τα συμπεράσματα των εργασιών τους θα δοθούν το απόγευμα, στην Ολομέλεια, που προβλέπεται να συνεδριάσει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), ενώ η Διάσκεψη θα λήξει στις 21:00.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «την αλλαγή της κλίμακας χρηματοδότησης για την κλιματική δράση» προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν μαζί με τον πρόεδρο του παγκοσμιου ομίλου των αναπτυξιακών τραπεζών Ρεμί Ριού και τη Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «πράσινη χρηματοδότηση για μια βιώσιμη οικονομία» προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Στο τρίτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα « Επιτάχυνση των τοπικών και περιφερειακών δράσεων για την κλιματική αλλαγή», προήδρευσε η δήμαρχος των Παρισίων Αν Ινταλγκό που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων C40 μαζί με τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σεφτσοβίτς.

Σε αυτή τη συζήτηση πήρε μέρος και ο Αμερικανός πρώην υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος περνώντας από την αίθουσα Τύπου έκανε μια σχετικά αισιόδοξη δήλωση στους δημοσιογράφους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να μην συμμετέχει μια χώρα, η Αμερική, υπάρχουν όμως τουλάχιστον 50 χώρες που είναι ευαισθητοποιημένες για το κλίμα και ένας πολύ μεγάλος αριθμός δημάρχων και επιχειρηματιών.

Παρών σε αυτή τη συζήτηση ήταν και ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Στο τέταρτο στρογγυλό τραπέζι, που είχε θέμα «την ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών για την οικολογική και αλληλέγγυα μετάβαση», προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Αλληλεγγύης Νικόλα Ιλό, μαζί με τον Μεξικανό υπουργό περιβάλλοντος Ραφαέλ Παχιάνο.

Μετά το τέλος των εργασιών μια πρώτη πρωτοβουλία αναγγέλθηκε από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική τράπεζα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παγκόσμια διοίκηση των Δημάρχων του Ομίλου αποφάσισε την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας σε 150 πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες επιδίδονται σε προγράμματα δράσης για το κλίμα.

Η επένδυση της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 4,5 δισ. δολαρίων θα εξασφαλίσει στις πόλεις αυτές τη χρηματοδότηση που απαιτείται «για την εφαρμογή βιώσιμων πρωτοβουλιών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)