to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη διαμαρτυρία των Βρυσιών Φαρσάλων η Ηρώ Διώτη (φωτο)

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι απαραίτητος αναπτυξιακός πόρος»


Στη διαμαρτυρία των κατοίκων των Βρυσιών Φαρσάλων που κινητοποιούνται για 4η συνεχή χρονιά για το θέμα της αναστόμωσης των πηγών του Απιδιανού ποταμού (Φαρσαλίτη) βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποτελούμενο από τη βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη, τον συντονιστή της ΝΕ Λάρισας Πέτρο Παπαγεωργίου και τον συντονιστή της ΤΟ Φαρσάλων Γιώργο Αρσενόπουλο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους του αγροτικού συλλόγου και τους κατοίκους της περιοχής για τις –επί της ουσίας μηδενικές- εξελίξεις στο θέμα της υλοποίησης του έργου. 

Με αφορμή την κινητοποίηση καθώς και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), η βουλευτίνα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 2010 που πρωτοβρεθήκαμε στο πλευρό των αγροτών αλλά και των κατοίκων της περιοχής Βρυσιών Φαρσάλων, έχει κυριολεκτικά κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Συγκεκριμένα, χάνονται ωριαία 5.000 κυβικά μέτρα νερού προς τη θάλασσα, την ώρα που ο φαρσαλινός κάμπος διψά και  το έργο της αναστόμωσης των πηγών, οι οποίες είναι σε θέση να εμπλουτίσουν 60.000 στρέμματα ασβεστολιθικού υποστρώματος, βαλτώνει μετά από δεκάδες ανέξοδες υποσχέσεις των κυβερνώντων για ένταξή του στο ΠΑΑ 2007-2013 “Αλ. Μπαλτζατζής”. Το 2011 που είχαμε απευθύνει ερώτηση στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, όλοι δήλωναν αρμοδίως …αναρμόδιοι, το ΥΠΕΚΑ παρέπεμπε σε μελλοντική ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας που ποτέ δεν ήρθε, ενώ ο τότε ΥΠΑΑΤ κ. Σκανδαλίδης δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει. 

Στις 18 Μαΐου 2011 οι κάτοικοι αναθάρρησαν για λίγο, καθώς ανακοινώθηκε από την ΠΕ Λάρισας η έγκριση της δημοπράτησης της μελέτης του έργου “Κατασκευή φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιών Π.Ε. Λάρισας”, προεκτιμώμενης δαπάνης 174.193,86 ευρώ και έκτοτε ίσχυσε σιγή ασυρμάτου. Έτσι φτάσαμε στο Μάρτιο του 2013 και τα νερά συνεχίζουν να χάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς προς τη θάλασσα, με τους κυβερνώντες να συζητάνε ακόμη για εκτροπές Αχελώου και άλλους δράκους και τέρατα, όταν έργα όπως είναι η δημιουργία ταμιευτήρα για συσσώρευση των νερών των πηγών των Βρυσιών, για να εμπλουτισθεί ο υδροφόρος ορίζοντας στην  περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας, σέρνονται τόσα χρόνια, με κίνδυνο να μην υλοποιηθούν ποτέ.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού βρίσκει τον τομέα της δημόσιας και κοινωφελούς διαχείρισης των υδάτων στη χώρα μας σε κίνδυνο. Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που προωθείται με επιθετικό τρόπο από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του γενικότερου ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών με στόχο την παραγωγή κέρδους για τους ιδιώτες επενδυτές, θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο αυτό αγαθό και στην προστασία του ίδιου του πόρου. Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας και ορθής διαχείρισης στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγροβιότοποι κλπ.), ενώ παράλληλα αποτελεί και βασικό αναπτυξιακό πόρο απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)