to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 14.06.2018

Πολιτική

Στις 6 το απόγευμα η έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής της ΝΔ

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, το μεσημέρι της Πέμπτης 14/6, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί επισήμως αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης. Προκάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.  «Για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πούνε ναι στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε στις Πρέσπες».

Το πλήρες κείμενο της πρότασης που υπογράφεται από την ΚΟ της ΝΔ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν "Μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Αλ. Τσίπρας: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας

«Θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά« αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας για την πρόταση δυσπιστίας, διότι, όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.

Το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή

Βάσει των όσων είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόταση κατατίθεται αμέσως μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Όπως ανακοίνωσε, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας, και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

«Ο κύριος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας, κατά τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού. Είμαι σίγουρος ακριβώς για να τηρηθεί και σωστά για να κλείσει η διαδικασία ότι θα τηρηθούν όλα θεσμικά προβλεπόμενα, ότι μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία, μετά τις τρεις, θα υποβληθεί και η πρόταση από τους τουλάχιστον 50 βουλευτές έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμεσα στις δύο διαδικασίες δυσαρμονία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και προσέθεσε ότι «μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που έχει εκ του Συντάγματος να αρχίσει η συζήτηση μετά από διήμερο. Έτσι μετά την υποβολή της πρότασης, και αφού υπογραφεί η ειδική ημερήσια διάταξη, σήμερα στις έξι το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας».

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.

H συζήτηση αρχίζει δύo ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης τής Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Απαξίωση του κοινοβουλευτισμού η πρόταση μομφής του Κυρ. Μητσοτάκη», λέει η Κ. Παπακώστα

Στη γραμμή Σαμαρά η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αιτιολόγησε την απόφασή του: "Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας...". Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι "αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα".Συνεχίζοντας ανέφερε: "Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Sverna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;".Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας".

Από την άλλη πλευρά, κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που είχε «διαρρεύσει» η πρόθεση της ΝΔ, δήλωσε έτοιμη να δεχτεί πρόταση μομφής (δυσπιστίας) από τη ΝΔ και εμφανίζεται βέβαιη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα την δικαιώσει.

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ παίρνει πίσω την Ιστορία μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ και κάλεσε όσους αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.

Αναφορικά με τον κυβερνητικό εταίρο του και τη θέση που θα κρατήσει ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το κόμμα του ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος:

«Ο Πάνος Καμμένος έχει μία θέση στάση και αρχής, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε αρχικά, για να συμπληρώσει ότι «ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη». «Ο Πάνος Καμμένος έχει φερθεί έντιμα», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν κόμματα και βουλευτές που θα ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», τόνιζε χθες, Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου.

Η στάση της ΝΔ για τη συμφωνία και το θεσμικό ατόπημα Σαμαρά

Από πλευράς ΝΔ, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας, προκρίθηκε ξεκάθαρα η «γραμμή» της «μη λύσης», στο πλαίσιο της εκτός ορίων αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, αντιπολίτευση η οποία υπαγορεύεται από την σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ενδεικτικές της στάσης της ΝΔ, οι δύο χθεσινές κινήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά: Ο πρώτος  έθεσε ζήτημα «μη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προς αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας.

Ο δεύτερος δεν τήρησε καν τα θεσμικά όρια και προσχήματα, κατήγγειλε τον Προκόπη Παυλόπουλο για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον Τσίπρα», κι έδωσε το σύνθημα πολεμικής πολιτικής αναμέτρησης.

«Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη», σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου. 

Αν η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής ξεκινήσει αμέσως, το απόγευμα της Πέμπτης, (εκτός αν η κυβέρνηση κάνει χρήση της διήμερης αναμονής που της δίνει το Σύνταγμα), η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή, αναμένεται να λάνει χώρα η τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, παρουσία του ειδικού διμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι και του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης μομφής της ΝΔ, με δύο εναλλακτικές: Είτε την άμεση έναρξη της συζήτησης με ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής, είτε τη χρήση της διήμερης προθεσμίας που δίνει ο κανονισμός της Βουλής έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση την Κυριακή και αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση των Πρεσπών.

Τι προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης το απόγευμα της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής

Την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου «και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να αναγκαστούν να πάρουν θέση αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει υπογραφή στην συμφωνία με την πΓΔΜ», είχει ήδη προαναγγείλει, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης.

«Η ΝΔ, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, θα κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να μην αφήσει να παίζετε και να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Και θα έρθουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, εκ των οποίων ουδείς σήμερα λαμβάνει το λόγο - ούτε ένας - θα έρθουν να τοποθετηθούν, ένας- ένας, συντεταγμένα και να μας πουν αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει αυτή την υπογραφή. Και θα δούμε τότε τι εννοεί ο καθένας. Πολύ σύντομα όλα αυτά...", ανέφερε ειδικότερα ο Μάκης Βορίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)