to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 12.03.2021

Πολιτική

Στερούν το επίδομα για ανάπηρα παιδιά εν μέσω πανδημίας, καταγγέλλουν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Θ. Φωτίου, για το πολύ σοβαρό θέμα περικοπής, από τον ΟΠΕΚΑ, των επιδομάτων για τα ενήλικα αλλά προστατευόμενα ανάπηρα παιδιά.


Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Από την αρχή της πανδημίας, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΕΦΚΑ ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα, κατά τη γνωστή τακτική του «ακορντεόν» που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλη την κοινωνία, με συνέπεια να αδυνατούν να εκδώσουν  πιστοποιήσεις ποσοστού αναπηρίας. Αποτέλεσμα είναι να μένουν χωρίς επίδομα πολλά ανάπηρα παιδιά που κάνουν αίτηση για πρώτη φορά. Οι πιστοποιήσεις όμως παιδιών που ήδη έπαιρναν προνοιακά επιδόματα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυτοδίκαια διαδοχικές παρατάσεις ώστε οι οικογένειές τους να εισπράττουν κανονικά τα επιδόματα κάθε μήνα, όπως είχε επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το επίδομα παιδιού το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, αποδίδεται στις οικογένειες και μετά την ενηλικίωση των ανάπηρων παιδιών τους, δεδομένου ότι συνεχίζουν να τα προστατεύουν λόγω της αναπηρίας τους.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν έχουν λήξει οι πιστοποιήσεις τους, ο ΟΠΕΚΑ τους περικόπτει το επίδομα. Δηλαδή ο ίδιος φορέας εφαρμόζει σε ένα μόνο από τα προγράμματά του το νόμο και στο άλλο όχι. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αδυνατεί να εφαρμόσει καθολικά το νόμο και να συντονίσει δύο πληροφοριακά συστήματα του ίδιου οργανισμού.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα ενδεικτικά της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τους ανάπηρους στη διάρκεια της πανδημίας, και ανατρεπτικά της εικόνας του «ευαίσθητου» Πρωθυπουργού που προβάλλεται επικοινωνιακά: τη μη προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, τη μείωση των π/υ για την αναπηρία και το 2020 και το 2021 σε σχέση με το 2019, την απόρριψη όλων των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για κατ‘ εξαίρεση χορήγηση των επιδομάτων για τα οποία υποβάλλεται για πρώτη φορά αίτηση χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ, το διπλό επίδομα τα Χριστούγεννα, την έλλειψη μέτρων προφύλαξης εξ αιτίας της οποίας είχαμε πρόσφατα ένα ανάπηρο παιδί νεκρό από τον κορωνοϊό σε Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Πειραιά και πλήθος κρουσμάτων σε μαθητές και εργαζόμενους σε αυτά τα σχολεία.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό:

​Αν σκοπεύει να δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΑ να εναρμονίσει όλα του τα  προγράμματα με τη νομιμότητα της αυτοδίκαιης παράτασης των ληγμένων πιστοποιήσεων των ΚΕΠΑ  στη διάρκεια της πανδημίας
​Πώς θα αναπληρώσει τις απώλειες των επιδομάτων παιδιού στους γονείς που περικόπησαν
​Αν θα επανεξετάσει, δεδομένης της διάρκειας της πανδημίας,  την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χορηγηθούν κατ’ εξαίρεση, χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ, τα επιδόματα για τα οποία έχουν γίνει αιτήσεις για πρώτη φορά και
​Αν θα επανεξετάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γι έκτακτο επίδομα αναπηρίας ως ελάχιστο μέτρο ενίσχυσης των αναπήρων κατά την πανδημία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)