to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στερνό αντίο σ' έναν φλογερό διεθνιστή

Συλλυπητήρια επιστολή του Πάνου Τριγάζη, υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, για το θάνατο του Κώστα Φιλίνη.


Με βαθύ σεβασμό, αποχαιρετούμε τον σύντροφο Κώστα Φιλίνη, έναν φωτισμένο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του κομμουνιστικού κινήματος, πρωτεργάτη του εγχειρήματος της κομμουνιστικής ανανέωσης στη χώρα μας και φλογερό διεθνιστή.

Οι αγωνιστικές περγαμηνές του Κώστα Φιλίνη είναι πολύ καλά γνωστές, όπως και οι επιδόσεις του στους τομείς της ιδεολογίας και της θεωρίας της αριστεράς.

Υπηρέτησε, όμως, με ζήλο και συνέπεια και τη διεθνή και ευρωπαϊκή δράση, τόσο του ΚΚΕ Εσωτερικού όσο και του ΣΥΝ.

Στήριζε τις πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού, συμμετέχοντας ενεργά στην ΑΚΕ και στο ευρωπαϊκό αντιπολεμικό και αντιπυρηνικό κίνημα.

Αφήνει πίσω του πλούσια δράση και στον τομέα της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενώ υπηρέτησε και την υπόθεση της κοινής δράσης της αριστεράς στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυμάμαι, μετά τις ευρωεκλογές του 1994, όταν διαπραγματευόμαστε τη δημιουργία μιας ενιαίας ομάδας της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της σημερινής GUE/NGL, ο σύντροφος Κώστας είχε στηρίξει την επιλογή αυτή στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, σε αντίθεση με άλλες απόψεις που δεν ήθελαν τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΣΥΝ στην ίδια ομάδα με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και άλλων Κ.Κ. της Ευρώπης. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τον σ. Κ. Φιλίνη, όπως και όσους τότε υποστηρίξαμε - του Ν. Κωνσταντόπουλου συμπεριλαμβανομένου – κοινή ομάδα της αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, σε αντίθεση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο (1989-94) που υπήρχαν δύο ομάδες της αριστεράς, η ομάδα της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς», με κορμό το Ιταλικό Κ.Κ. και η ομάδα «Συνασπισμός της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο», με κορμό το Γαλλικό Κ.Κ.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής του ο σύντροφος Κ. Φιλίνης δεν διεκδίκησε κομματικά αξιώματα, συμμετείχε ως απλό μέλος τόσο στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όσο και στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, πάντοτε συνεπής στην ώρα του και στα καθήκοντα που αναλάμβανε. Δίδασκε τους νεότερους και με το παράδειγμά του ως το τέλος.


Αντίο σύντροφε, αντίο δάσκαλε.

Θερμότατα συλλυπητήρια στη σύντροφό του Ζωή Σβώλου και στην κόρη του Άννα Φιλίνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)