to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 05.03.2018

Κοινωνία

Δεν αποτελεί ζήτημα ανταλλαγής η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δηλώνει η Άγκυρα

Μόνο για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, κατηγορούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος


«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλώσε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ: Δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των στρατιωτικών

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν  τις  εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα  ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». 

Απορρίφθηκε η ένσταση για την προφυλάκιση

Η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, απορρίφθηκε νωρίτερα από το δικαστήριο με απόφαση που ανακοινώθηκε το μεσημέρι στην Αδριανούπολη.
 
Πρόκειται για τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠ.ΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη. Τη νομική τους υπεράσπιση έχουν αναλάβει δύο δικηγόροι που όρισε το ελληνικό προξενείο.
 
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου. Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. 

Αν και η Αθήνα έχει εμφανιστεί αισιόδοξη για άμεσο και αίσιο τέλος της περιπέτειας των δύο Ελλήνων, εκφράζονται και ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο Ερντογάν να συνδέσει την υπόθεση με αυτήν των 8 Τούρκων που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και για τους οποίους η Τουρκία ζητά να εκδοθούν.

Το ενδεχόμενο σύνδεσης των δύο υποθέσεων απορρίπτουν κυβερνητικά στελέχη.

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία το όλο θέμα, στο οποίο υπάρχει η αναγκαία νηφαλιότητα και πολιτική συναίνεση, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο κίνδυνος», εκτίμησε ο αν. Υπουργός, «είναι ακριβώς να ενδώσουμε σε αυτό που μια πλευρά του τουρκικού Τύπου προσπάθησε να καλλιεργήσει, είτε δηλαδή ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας, πράγματα που προφανώς είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας».

Την εκτίμηση ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις και ότι θα αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε άλλος συμψηφισμός, εξέφρασε μέσω της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης. Είναι προφανές ότι έχουμε τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς αλλά εργαζόμαστε να μην υπάρξει δεύτερο σενάριο στο θέμα αυτό, τόνισε.

Η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για να τελειώσει η περιπέτεια τους το συντομότερο δυνατό.

Τους δύο στρατιωτικούς επισκέφθηκε η Ελληνίδα Πρόξενος στην Αδριανούπολη, ενώ η ελληνική πλευρά τους εφοδίασε με χρήματα, πολιτικά ρούχα, πρόχειρα αλλά και κοστούμια, «για να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου όπως αρμόζει σε στελέχη του Ελληνικού Στρατού».

Τουρκικά ΜΜΕ: Τι δήλωσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Στις κακές καιρικές συνθήκες, εξ αιτίας των οποίων έχασαν τον προσανατολισμό τους, αποδίδουν την παρουσία τους στο τουρκικό έδαφος οι δύο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον τουρκική εφημερίδα Birlik οι δύο στρατιωτικοί κατηγορούνται για κατασκοπία και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Ενώ πάντα με το ίδιο Μέσο, κατά την απολογία τους ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της περιπόλου τους, ακολουθούσαν κάποια ίχνη στο έδαφος, τα οποία και φωτογράφησαν, ώστε να τα δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. 

«Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε σκόπιμα τα σύνορα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω της κακοκαιρίας», φέρεται να κατέθεσαν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι Έλληνες στρατιωτικοί ανέφεραν στην απολογία τους ότι το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά και πως όταν είδαν ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι άρχισαν να τα ακολουθούν σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη έφτασαν κάτω από ένα δέντρο, απέναντί τους βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και τους πήραν τα όπλα (πληροφορίες: Ναυτεμπορική, news247.gr).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)