to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 03.12.2013

Οικονομία

«Στελέχη της Τρόικας»: Με την κυβέρνηση μας χωρίζουν μέτρα 600 εκατ. ευρώ

Με σημερινό του δημοσίευμα, το In.gr, επικαλούμενο πληροφορίες από στελέχη της Τρόικας, αναφέρει πως η μεγάλη εκκρεμότητα αφορά «την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014», καθώς, «το ζήτημα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί καθώς τις δύο πλευρές τις χωρίζουν μέτρα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ»


Το σημερινό δημοσίευμα του In.gr, με αναφορά και στους πλειστηριασμούς:

Ως μεγαλύτερη και πιο επείγουσα εκκρεμότητα από εκείνη των πλειστηριασμών περιγράφουν στελέχη της τρόικα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 , ξεκαθαρίζοντας πως εάν και το ζήτημα δεν προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση , δεν έχει ακόμη διευθετηθεί καθώς τις δύο πλευρές τις χωρίζουν μέτρα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

«Μπορεί η προσοχή να έχει εστιασθεί στο ζήτημα των πλειστηριασμών και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά θα ήταν λάθος ερμηνεία το να θεωρήσει κανείς ότι έχει υπάρξει συμφωνία, έστω και προκαταρκτική, στο δημοσιονομικό σκέλος», αναφέρει στο in.gr στέλεχος της τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεωρούν πως μέτρα περίπου 600 εκατ. ευρώ που προτείνει η Κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού είναι στο «αέρα», καθώς η αποτελεσματικότητά τους δεν τεκμηριώνεται. Ζητά δε να υπάρξουν πιο «πειστικές» δημοσιονομικές παρεμβάσεις , τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Για πλειστηριασμούς και funds-γύπες

Παράλληλα, το στέλεχος της τρόικα εξέφρασε την απογοήτευση του για την παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο και μετά , εκτιμώντας πως χάνεται πολύτιμος χρόνος εις βάρος του προγράμματος προσαρμογής. Στις επίμονες ερωτήσεις του in.gr ξεκαθάρισε πως η εμμονή της τρόικας για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων συνδέεται άμεσα με την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και την επανάκτηση της ικανότητάς τους να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «συνωμοσιολογική» την προσέγγιση κάποιων ότι φορείς όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ προετοιμάζουν το έδαφος για την επέλαση των Vulture Funds (επενδυτικά κεφάλαια "γύπες" που επενδύουν σε "φθηνό" χρέος).

Τέλος, σήμερα είναι προγραμματισμένη στο υπουργείο Οικονομικών συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα με υπηρεσίες του υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ αναφορικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες. Η προσοχή θα εστιασθεί στις αλλαγές στα warrants, στην εθελουσία έξοδο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και  στην εν εξελίξει διαδικασία διάθεσης ποσοστού της Eurobank σε στρατηγικό επενδυτή μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Θανάσης Κουκάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)