to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας και σθεναρής αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις αναφέρεται στο κείμενό του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Εποχή», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.


«Στο τέλος του 2019, μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων στην Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκά, υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας και ενδυνάμωσης μιας μεγάλης και δυναμικής αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας.

Η πολιτική αντιπαράθεση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στο υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού-ακροδεξιάς είναι πολυμέτωπη.

Oι αυξανόμενες ανισότητες, η  λιτότητα και το κοινωνικό ντάμπινγκ. H εντεινόμενη κλιματική κρίση. H άνοδος του εθνικισμού, οι ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις μαζί με τη ρητορική μίσους.

Το μήνυμά μας προς τους λαούς της Ευρώπης οφείλει να είναι σαφές: Στεκόμαστε απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις, είμαστε εναντίον των ξενοφοβικών πολιτικών κομμάτων, εναντίον όλων εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν να διαλύσουν την Ευρώπη προς όφελος του εθνικισμού και των κλειστών συνόρων.

«Ας πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας». Αυτό είναι το μήνυμα που ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, αλλά  και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να διαδώσουν. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε τέσσερις κύριους πυλώνες:

Πρώτον, στο να προτείνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με οικολογικό προσανατολισμό και έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα, που θα εδραιώνει το κράτος πρόνοιας.

Δεύτερον, να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, οι παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες, προωθώντας ειρηνικές και δημοκρατικές λύσεις σε όλες τις περιφερειακές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε.

Τρίτον, να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων σε όλες τις πτυχές της ζωής και να ενισχύσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέταρτον, να αντιμετωπίσουμε την εισβολή της ακροδεξιάς στην πολιτική και να κατανοήσουμε τους κινδύνους για την κοινωνία μας.

Η νέα κοινωνική ατζέντα, που θα προτείνουμε, πρέπει να ενσωματώνει ελπίδα, όραμα και να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Παράλληλα, να κατανοήσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον με το να είμαστε πάντα ανοικτοί στους ανθρώπους και στις νέες προοδευτικές πλειοψηφίες,  συνδυάζοντας τον ρεαλισμό με τον ριζοσπαστισμό και την οραματική προσέγγιση.

Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να επιτύχουμε και στο Ευρωκοινοβούλιο με την ‘’Προοδευτική Συμμαχία’’, που την συγκροτούμε Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών. Προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά αναπτύσσουμε κοινούς στόχους και μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές που μας ενώνουν. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.

Οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας οφείλουν να συμπορευθούν με τις κοινωνικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τους πολίτες και να διευρύνονται συνεχώς, ως κινητήρια δύναμη αλλαγής, που θα αποτελέσει όχι μόνο ανάχωμα, αλλά πρωτίστως εναλλακτική και αποτελεσματική λύση.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτέλεσαν την κύρια αιτία της κρίσης και της ανόδου της ακροδεξιάς, δεν μπορεί να είναι η λύση για την αντιμετώπισή της.

Έχουμε το χρέος να συνταχθούμε σε έναν κοινό αγώνα για μια Ευρώπη που θα έχει κέντρο τον άνθρωπο και την βιώσιμη ανάπτυξη, με κύριους άξονες την μείωση των ανισοτήτων, της ανεργίας και της κοινωνικής και οικονομικής περιθωριοποίησης, φαινόμενα που αποτελούν κύριες αιτίες της ανόδου της λαϊκίστικης ακροδεξιάς.

Ας κάνουμε την ατζέντα μας να λειτουργήσει, ας κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευθούν την πρότασή μας να αλλάξουμε την Ευρώπη προς το καλύτερο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)