to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 21.10.2012

left.gr

Κοινωνία

Στέκι Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου: ''Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα''

Τη δικιά του ισχυρή απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση δίνει το Στέκι Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου, ένα καταφύγιο απέναντι στην απομόνωση και τη μοναξιά. Συλλογική κουζίνα, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά, ανταλλακτήριο ρούχων, παιδιατρείο, αλλά και δικηγόροι, βρίσκονται στη διάθεση όλων όσοι το έχουν ανάγκη, λειτουργώντας ως αντίδοτο στην κρίση. «Θέλουμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα», λένε με μια φωνή οι εθελοντές, οι οποίοι έχουν δει την κοινωνία του Νέου Κόσμου -και όχι μόνο- να τους αγκαλιάζει.


Τη δικιά του ισχυρή απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση δίνει το Στέκι Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου, ένα καταφύγιο απέναντι στην απομόνωση και τη μοναξιά. Συλλογική κουζίνα, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά, ανταλλακτήριο ρούχων, παιδιατρείο, αλλά και δικηγόροι, βρίσκονται στη διάθεση όλων όσοι το έχουν ανάγκη, λειτουργώντας ως αντίδοτο στην κρίση. «Θέλουμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα», λένε με μια φωνή οι εθελοντές, οι οποίοι έχουν δει την κοινωνία του Νέου Κόσμου -και όχι μόνο- να τους αγκαλιάζει. Οι προσφορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης δίνουν και παίρνουν. Το περασμένο μάλιστα Σάββατο, που έγιναν τα εγκαίνια, πλήθος κόσμου έδωσε δυναμικό παρών κάνοντας πράξη το σύνθημα «κανείς μόνος στην κρίση».

 

Αρωγός η Ανοιχτή Πόλη

«Μέσα στον χειμώνα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το εγχείρημά μας. Στην αρχή με μικρά, δειλά βήματα, μέχρι που έγινε το μεγάλο “μπαμ” όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα. Έτσι φτιάξαμε ένα δικό μας χώρο, ανακαινίσαμε το κτήριο και το Στέκι μας βρήκε στέγη», λέει στην «Α» της Κυριακής ο Χρήστος Προβέζης, πρωτεργάτης της κίνησης αλληλεγγύης του Νέου Κόσμου. Τα μαθήματα ήταν αυτά που άνοιξαν τον δρόμο, καθώς οι καθηγητές, μέσω των υποσιτισμένων παιδιών που πολλές φορές λιποθυμούσαν μέσα στην τάξη, έβλεπαν από πρώτο χέρι ποιες οικογένειες βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια της Ανοιχτής Πόλης, η βοήθεια της οποίας ήταν καθοριστική. «Χωρίς την παρουσία τους, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Είχαμε μια μαγιά από την Ανοιχτή Πόλη, έγινε η αρχή και στην πορεία συνεχίσαμε δυναμικά», εξηγεί ο Χ. Προβέζης. Σειρά πήρε το ανταλλακτήριο ρούχων, ενώ τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του και το παιδιατρείο.

 

«Δεν με κρατάνε στο νοσοκομείο αν δεν σπάσουν τα νερά μου...»

Οι εθελοντές στο Στέκι Αλληλεγγύης του Νέου Κόσμου έχουν έρθει αντιμέτωποι με συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν στο πετσί τους την κοινωνική εξαθλίωση. Η πιο συγκλονιστική ιστορία που έζησαν ήταν μέσα στον Αύγουστο, όταν τους πλησίασε μια ταλαιπωρημένη, έγκυος γυναίκα, στον ένατο μήνα. «Με πέταξαν έξω από το διαμέρισμα, χρωστάω επτά νοίκια. Δεν μπορώ να πάω στο νοσοκομείο, δεν με κρατάνε αν δεν έχουν σπάσει τα νερά. Μπορείτε να με βοηθήσετε;» ήταν τα σπαρακτικά της λόγια. Η νεαρή γυναίκα, η οποία γέννησε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μόλις πήρε εξιτήριο, αγκαλιάστηκε από το Στέκι Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου και από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. «Προσφέραμε πάνες και γάλα στο μωρό και ανανεώσαμε το ραντεβού μας μετά από δέκα μέρες. Όταν ήρθε η ώρα να τους συναντήσουμε, δεν αντικρίσαμε την εξαθλιωμένη οικογένεια, είδαμε άλλη οικογένεια. Η παρουσία μας και μόνο τους αφύπνισε, είδαν ότι υπάρχει ελπίδα. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής μας. Είμαστε εδώ, σου δίνουμε το χέρι, αλλά μπορείς μόνος σου», αναφέρει ο Χρήστος Προβέζης και προσθέτει με νόημα: «Εδώ έρχονται νορμάλ, καθημερινοί άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Έλληνες. Φανταστείτε τι γίνεται στις κατηγορίες των ανθρώπων που είχαν ήδη πρόβλημα...».


Μαθήματα ζωής και πολιτισμού

Στο Στέκι βρίσκονται καθηγητές κάθε ειδικότητας, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Οι καθηγητές δεν κάνουν απλώς μάθημα, αλλά έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά, βρίσκονται στο πλευρό τους σαν μια δεύτερη οικογένεια. Θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, μαθήματα ζωής έχουν μπολιαστεί μέσα στην τάξη από το κέφι των παιδιών και την καθηγητών. «Δέσαμε τα μαθήματα με τον πολιτισμό, θέλαμε να δείξουμε το διαφορετικό και το καταφέραμε. Στόχος είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες και ταυτόχρονα διαφορετικές δραστηριότητες γίνεται. Ήδη για φέτος έχουν προγραμματίσει ταξίδια στο χοροδιδασκαλείο Ισιδώρας Ντάνκαν, για να δουν τα παιδιά τι είναι χορός, αλλά και στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, ένα ταξίδι - γροθιά», σημειώνει ο Χ. Προβέζης. Στο κοινωνικό φροντιστήριο δεν χωράνε διακρίσεις, όλα τα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. «Άλλωστε ο καλύτερός μας μαθητής είναι Σύρος, ο Άγγελος», λέει με καμάρι ο Χρήστος Προβέζης.

 

«Όλοι προσπαθούν για όλους»

 

Η ψυχή στο Στέκι είναι και ο κ. Τάσος, το στοιχειό της κουζίνας, όπως λένε χαριτολογώντας οι υπόλοιποι εθελοντές. Ο ίδιος είχε για επτά χρόνια κατάστημα, αλλά η κρίση τον ανάγκασε να βάλει λουκέτο. «Από εκεί που ήμουν κύριος, είχα δικό μου μαγαζί, δικιά μου επιχείρηση, έφτασα στο σημείο να πηγαίνω στον Άγιο Σώστη να πάρω συσσίτιο. Είχα τρελαθεί, η ψυχολογία μου ήταν στον πάτο, περιγράφει ο κ. Τάσος. Όλα αυτά όμως άλλαξαν όταν μπήκε στη ζωή του το Στέκι Αλληλεγγύης. «Αυτή τη στιγμή προσφέρω στους άλλους, αλλά και στον εαυτό μου, αυτό είναι που μου δίνει χαρά, αυτό με κρατάει ζωντανό. Όλοι συνεισφέρουν από το υστέρημά τους. Είμαστε στο τέρμα, αλλά από αυτό το τέρμα προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Εδώ μέσα είμαστε όλοι μια οικογένεια, το Στέκι έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μου» λέει με συγκίνηση και προσθέτει: «Αυτό που με εμψυχώνει να συνεχίζω είναι η συλλογική κατάσταση που υπάρχει εδώ μέσα. Όλοι προσπαθούν για όλους. Είναι κάτι που με συγκινεί. Και με συγκινεί ακόμα περισσότερο ότι βοηθάμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Σήμερα ταΐσαμε 20 ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πριν δύο εβδομάδες τη συλλογική κουζίνα με πέντε μερίδες και τώρα έχουμε φτάσει στις είκοσι καθημερινώς. Και συνεχίζουμε. Κάθε μέρα θα έρθει και ένας καινούργιος, κάθε μέρα θα βάλουμε παραπάνω μερίδες». Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά είναι τα μόνα θετικά στοιχεία της κρίσης, όπως σημειώνει ο κ. Τάσος. «Ίσως και να χρειαζόταν αυτό, για να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον. Είχαμε φτάσει στο σημείο να βγαίνουμε από την πόρτα του σπιτιού και να μη λέμε καλημέρα στον διπλανό της πολυκατοικίας...».

 

«Σε καιρούς κρίσεις οφείλουμε να έχουμε αλληλεγγύη»

 

Στο πλευρό του δοκιμαζόμενου πολίτη βρίσκεται και μια ομάδα τριών νέων δικηγόρων, η οποία κάθε Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., παρέχει συμβουλές και κατευθύνσεις σε κόσμο που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Οι εθελοντές δικηγόροι περιορίζονται σε συμβουλές, καθώς από τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται δωρεάν δικαστηριακή παροχή υπηρεσιών. Υπερχρέωση σε τράπεζες, κομμένο ρεύμα και ληξιπρόθεσμα χρέη είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχουν γονατίσει δεκάδες νοικοκυριά. «Χθες ήρθε μια χωρισμένη, άνεργη γυναίκα με δύο ανήλικα παιδιά, η οποία δεν είχε ούτε να φάει. Της έχουν κόψει το ρεύμα εδώ και 15 μέρες και δεν μπορεί να μαγειρέψει. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή του Νέου Κόσμου», λέει ο Σπύρος Κουτσόγιαννης, εθελοντής δικηγόρος. Άνεργοι άνθρωποι, μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι με μεγάλη μείωση εισοδημάτων, τη στιγμή που έχουν δάνεια να «τρέχουν», είναι τα άτομα που μέχρι στιγμής έχουν επισκεφτεί τους εθελοντές δικηγόρους. «Σε καιρούς κρίσης οφείλουμε να έχουμε αλληλεγγύη ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων και εθνικότητας. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», είναι το μήνυμα του Σπύρου.


Ρεπορτάζ του Μ. Γασπαράκη


Πηγή: Αυγή

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)