to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 04.07.2013

Κοινωνία

ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το Π.Δ. για τις μικρές συγκεντρώσεις

Συνταγματικές και νόμιμες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιούνται οι δημόσιες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Συγκεκριμένα, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια το οποίο είχε κατατεθεί για γνωμοδότηση στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, προβλέπει ότι:

- οι συναθροίσεις θα διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται, παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου, η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης.

- δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από εκατό χιλιάδες κατοίκους και

- δεν επιτρέπεται η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, «σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις».

Οι μικρές συναθροίσεις θα εκτιμώνται από τον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος υποχρεούται να εκδώσει σχετική απόφαση προφορική και στην συνέχεια έγγραφη που θα επιδίδεται στους ενδιαφερομένους εντός 24 ωρών, αφού λάβει υπόψη του τον αριθμό των συμμετεχόντων στην συνάθροιση και την τουριστική κίνηση της περιοχής.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνουν οι Σύμβουλοι, οι γενικές απαγορεύσεις δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων δεν είναι ανεκτές από το Σύνταγμα, καθώς αναστέλλεται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι».

Πηγή: www.naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)