to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 04.11.2014

Κοινωνία

ΣτΕ: Νόμιμη και συνταγματική η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία

Νόμιμη και εντός συνταγματικού πλαισίου είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, ενώ το μέτρο δεν συνιστά υποβάθμιση της υγείας των πολιτών.


Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας το σύνολο των προσφυγών που είχαν καταθέσει ιατρικοί σύλλογοι και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Σύμφωνα με μια σειρά αποφάσεων του ΣτΕ η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία που καθιερώθηκε το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου δεν παραβιάζει τα άρθρα 4, 5 και 21 του Συντάγματος καθώς η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, "δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο".

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι είναι απορριπτέος ο ισχυρισμός των γιατρών, ότι ο κανόνας της συνατογράφησης με βάση την δραστική ουσία δεν παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει ανεπίτρεπτα του γιατρούς με τους φαρμακοποιούς.

Το ΣτΕ επίσης έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Υγείας δεν προσκρούει ούτε σε Ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά ούτε και στην Ελληνική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας στην πρσφυγή του είχε υποστηρίξει ότι η εφαρμογή του μέτρου συνταγογράφησης δραστικής ουσίας "αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών".

Σύμφωνα με τους γιατρούς τέλος, "η αλλαγή του σκευάσματος, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και για τη ζωή του ασθενή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)