to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 25.11.2022

Κοινωνία

ΣτΕ: Ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Η «άβολη» αντίδραση Πλεύρη

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) - «Τεράστια νομική και πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά για τον Πλεύρη», χαρακτηρίζει την απόφαση ο Ανδρ. Ξανθός


(φωτ.: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Ειδικότερα, η αυξημένη (επταμελής) σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αμήχανη αντίδραση του Πλεύρη

Την απόφαση του ΣτΕ να μπλοκάρει την παράταση της αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ανοίγοντας τον δρόμο της επιστροφής στην εργασίας τους, σχολίασε ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας ανήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα για την Δημόσια Υγεία,  όταν δημοσιευθεί η απόφαση «για να εκτιμηθεί στο σύνολο της».

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι «η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου».

Παράλληλα δήλωσε ότι «αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της» και συμπλήρωσε ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης».

Ανδρ. Ξανθός: Τεράστια νομική και πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη  και προσωπικά για τον Πλεύρη

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζει πως «η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση μέχρι 31/12/2022  των  αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ΕΣΥ λόγω μη επαναξιολόγησης του μέτρου, αποτελεί τεράστια νομική και πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη  και προσωπικά  για τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη». 

Παρακάτω, αναφέρει ότι «επιβεβαιώνεται απόλυτα η κριτική των περισσότερων επιστημόνων, των εκπροσώπων των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ), του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που τόνιζαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ακραίο, μη αναλογικό και τιμωρητικό μέτρο, που δεν σχετίζεται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά με την ακροδεξιά λογική της «σιδηράς πυγμής».

«Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας είναι πολλαπλώς έκθετοι για μια εμμονική στάση που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε εξαθλίωση και αναξιοπρέπεια, ενώ στέρησε από το ΕΣΥ πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό σε περίοδο υγειονομικής κρίσης», δηλώνει ενώ βάζει στη μαρκίζα τις κυβερνητικές ευθύνες για να ολοκληρώσει υπογραμμίζοντας πως:

«Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έπρεπε  να επιστρέψουν χθες στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες, τις Επιστημονικές Επιτροπές, τη διεθνή πρακτική, ακόμα και την προειδοποίηση του ΣτΕ. Τώρα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί. Περιμένουμε την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση άμεσα. Έστω και στο υπό συζήτηση ν/σ για τη διάλυση του ΕΣΥ»

Πηγή: Ethnos.gr, Avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)