to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 09.02.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η επιβολή ΕΤΑΚ σε απαλλοτριωμένα ακίνητα

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την επιβολή Ενιαίου Τέλους Ακινήτων όπως και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς ακίνητης περιουσίας σε ακίνητα που έχουν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί, ανεξάρτητα αν η απαλλοτρίωση έχει ολοκληρωθεί ή όχι.


Το δικαστήριο διέταξε την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί από τους φορολογούμενους πολίτες.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η επιβολή ΕΤΑΚ σε ακίνητα που «βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί, λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου κατά τα χρόνο της φορολογίας».

Συγκεκριμένα, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣtΕ, θα έπρεπε να προβλέπεται μηδενικός συντελεστής  και «κατ΄ ακολουθίαν, εξαίρεση από το φόρο» αφού ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακίνητα τους.

Όπως τονίζουν οι Σύμβουλοι, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει ο συντελεστής να είναι σε μηδενική βάση, και όχι 0,80 επί της αξίας του ακινήτου, όπως προβλέπει η από 13.8.2008 απόφαση του υπουργού Οικονομίας, ενώ υπογραμμίζουν:

«Η υπαγωγή ενός τέτοιου ακινήτου σε φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως είναι το ένδικο ενιαίο τέλος ακινήτων, αφ΄ ενός μεν θα συνιστούσε υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος  και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου  της ΕΣΔΑ,  και αφ΄  ετέρου θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, αφού υπό τις συνθήκες αυτές, η κυριότητα του ακινήτου, ως αντικείμενο του φόρου, δεν θα αποτελούσε,  για τον ιδιοκτήτη ένδειξη αντίστοιχης φοροδοτικής ικανότητας, όπως θα έπρεπε δηλαδή, τη φορολόγησή του, ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας χαρακτηρίζουν την από 13-08-2008 ανίσχυρη «με συνέπεια τα εν λόγω ακίνητα να εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος του νόμου 3634/2008 (ΕΤΑΚ)» και «η εξαίρεση αυτή καταλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά του νόμου 3808/2009, αφού και για την εισφορά αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις περί φορολογητέας αξίας που ισχύουν για το ενιαίο τέλος».

Την Ολομέλεια απασχόλησαν δύο υποθέσεις. Ένα οικόπεδο 1242 τμ στη Θεσσαλονίκη το οποίο τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, στους ιδιοκτήτες του οποίου επιβλήθηκε ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά του έτους 2009. Το ΣΤΕ ακύρωσε το εκκαθαριστικό σημείωμα των ιδιοκτητών ως προς το σκέλος του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς του 2009, υποχρεώνοντας ουσιαστικά την αρμόδια ΔΥΟ να επιστρέψει τα επίμαχα  ποσά στους φορολογούμενους.

Η δεύτερη περίπτωση που απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ αφορούσε  ακίνητο στο Πυθαγόρειο της Σάμου έκτασης 7.291 τ.μ.,  στο οποίο επιβλήθηκε ΕΤΑΚ. Το επίμαχο ακίνητο με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού έχει κηρυχθεί  ως αρχαιολογικός χώρος και η απαλλοτρίωση του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω της ανεύρεσης  των αρχαιοτήτων. Δηλαδή, το εν λόγω ακίνητο είναι δεσμευμένο από την αρχαιολογική υπηρεσία λόγω αρχαιολογικής έρευνας.

Το ΣτΕ, αφού έλυσε το συνταγματικό σκέλος, παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)