to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το σταυρόλεξο της διαδοχής Γιούνκερ

Ρεπορταζ: Κάκη Μπαλή



Περιμένοντας το αποτέλεσμα της επιχείρησης επαναγοράς των ελληνικών ομόλογων, περιμένοντας την έκθεση της Pimco για τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, περιμένοντας την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδότηση της ισπανικής “κακής” τράπεζας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ασχολούνται νυχθημερόν με την κρίση αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ασχοληθούν για λίγο με το παζάρι για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup. Αν και θα προτιμούσαν να αλλάξει και πάλι γνώμη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και να τους απαλλάξει από έναν προδιαγεγραμμένο καυγά.

Καθώς η λύση να μοιραστούν την πενταετή θητεία ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Μοσκοβισί και Σόιμπλε συναντά αρκετές αντιστάσεις και λόγω της προσωπικότητας των δύο πολιτικών -ο πρώτος θεωρείται άπειρος, ο δεύτερος αλαζών ξερόλας- και λόγω του μεγέθους των χωρών που εκπροσωπούν, αναζητούνται εναλλακτικές. Άλλες στα σοβαρά, άλλες για να “καούν” κάποια ονόματα και να μη διεκδικήσουν αργότερα την περίοπτη θέση του “υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης”, άλλες για να θυμίσουν κάποιοι την ύπαρξή τους στην Ευρώπη.

Από χθες “παίζουν”, λοιπόν, άλλα τρία ονόματα, και δη πρωθυπουργών: του Ιταλού Μάριο Μόντι, του Φινλανδού Γιούρκι Κατάινεν και του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν.

 

Φεύγουν οι πολυεθνικές απο τη Νότια Ευρώπη

Στο μεταξύ ένα ακόμη πλήγμα δέχονται οι κλυδωνιζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αυτή τη φορά όχι από τους κερδοσκόπους, αλλά από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που τα τελευταία χρόνια είχαν επενδύσει εκεί και τώρα τα μαζεύουν και φεύγουν. Φέυγουν εξαιτίας της ύφεσης, της λιτότητας, της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Νοτίων. Τον χορό έσυρε η αμερικανική Kimberly Clark -η μαμά της Κλινέξ- τον Οκτώβριο και ακολουθούν ο όμιλος μετάλλου Alcoa, ο φαρμακευτικός όμιλος Merck και η γαλλική αλυσίδα PPR.

“Για να αναπτυχθούμε σε μια αγορά, χρειαζόμαστε τρία πράγματα: έναν πληθυσμό που να αυξάνεται, ελπίδες για αυξανόμενη ευημερία και στοιχειώδη δημοσιονομική σταθερότητα. Κανένα από τα τρία δεν υφίσταται πλέον στη Νότια Ευρώπη ούτε προβλέπεται να αλλάξει κάτι την επόμενη πενταετία” δήλωνε στη "Wall Street Journal" ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Putzmeister GmbH, που επί δέκα χρόνια παρήγε τσιμέντο στην Ιταλία και την Ισπανία.

Απο την αρχή της χρονιάς η μείωση των ξένων επενδύσεων στη Νότια Ευρώπη έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας, ενώ ουσιαστικά είχε ξεκινήσει πριν από την κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν υποχωρήσει κατά 38% απο το 2007.

 

Citigroup: Η... σφαγή των τραπεζικών

Μπορεί οι τράπεζες να ήταν οι μεγάλοι θύτες της κρίσης, αλλά ενίοτε προστίθενται στα θύματα και οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Έντεκα χιλιάδες από αυτούς, που μέχρι τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον όμιλο της Citigroup, ετοιμάζονται να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς η αμερικανική πολυεθνική αποφάσισε να μειώσει το λειτουργικό της κόστος. “Η μείωση του 4% του προσωπικού μας είναι ένα από τα λογικά επόμενα βήματα στη μεταρρυθμιστική πορεία του ομίλου” δήλωσε χθες το νέο αφεντικό του ομίλου, Μάικλ Κόρμπατ. Αυτό το “λογικό” βήμα θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αποζημιώσεις φέτος -και θα “ελαφρύνει” τη Citigroup κατά ένα δισ. ετησίως από το 2013.



Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)