to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 18.12.2014

Οικονομία

Σταθεροποιητικά το ρούβλι εν αναμονής της ομιλίας Πούτιν

Σταθεροποιητικά κινείται το ρωσικό ρούβλι την Πέμπτη εν αναμονή της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του προέδρου Β. Πούτιν


Το δολάριο σημειώνει μικρές απώλειες 0,3% στα 61,4395 ρούβλια, ενώ νωρίτερα διολίσθησε κάτω από τα 59. Το ευρώ υποχωρεί 1,5% στα 74,4970. Το ρωσικό νόμισμα πέρασε στην αντεπίθεση την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας ότι ξεκινάει τις πωλήσεις πλεοναζόντων συναλλαγματικών διαθεσίμων και την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας

Η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει τη Δευτέρα σε μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της κατά 650 μονάδες βάσης χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ανακόψει τις πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα το οποίο διολίσθησε την Τρίτη σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 80,10.

Το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου εν μέσω των δυτικών κυρώσεων και της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου, βρήκε στήριξη και στην ανάκαμψη των τιμών του αργού, που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας και πηγή ξένου συναλλάγματος. 

Το ρούβλι κέρδισε 10% την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα μέτρων που έχουν στόχο να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών λόγω λογιστικών ζημιών που σχετίζονται με την αναπροσαρμογή των στοιχείων του ενεργητικού τους.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες στους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας να μειώσουν τα αποθέματα τους σε δολάριο και ευρώ μέχρι το Μάρτιο στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχύσουν τις πωλήσεις ξένων νομισμάτων στηρίζοντας το ρούβλι.

Πληροφορίες: capital.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)