to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 10.10.2018

Κοινωνία

«Σταθεροποιείται πλέον η κατάσταση με το brain drain»

«Δεν συμμερίζομαι την απαισιόδοξη άποψη για το brain drain, η χώρα δεν θα καταστραφεί και η κατηφόρα δεν θα συνεχισθεί» είπε ο πρ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Β. Γρηγορίου


Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) δρ Βασίλης Γρηγορίου ότι σταθεροποιείται πλέον η κατάσταση με τη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain) από τη χώρα μας προς το εξωτερικό και ότι σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική, με πολλές περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους ερευνητές και επιστήμονες. 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΙΕ και σχολιάζοντας την πρόσφατη απαισιόδοξη εκτίμηση που έκανε ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν βλέπει αναστροφή του brain drain», o κ. Γρηγορίου ανέφερε: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη του κ. Δασκαλάκη, επειδή βλέπω τα πράγματα από τα μέσα» και πρόσθεσε ότι ήδη οι αριθμοί δείχνουν τάση επιστροφής μεταδιδακτορικών και άλλων ερευνητών. 

Όπως είπε, «αν ανοίξουμε καλές δουλειές που υπόσχονται κάποια σταδιοδρομία, οι άνθρωποι θα έλθουν. Βλέπουμε ότι μόλις ανοίγει μια καλή θέση δημόσιου ερευνητή, υπάρχουν υποψήφιοι και από το εξωτερικό. Άρα σε αυτό το πεδίο, η αναστροφή του brain drain είναι θέμα της πολιτείας, που ήδη κάνει κινήσεις και μπορεί να κάνει ακόμη μεγαλύτερες. Ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΙΕ και ο "Δημόκριτος" πρέπει να στελεχωθούν με νέους ανθρώπους». 

Όμως πρόσθεσε ότι ενώ «ο ερευνητικός και ο δημόσιος τομέας κάνουν το καθήκον τους δημιουργώντας νέες θέσεις, δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο το ιδιωτικό και ιδίως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που έχει την τάση να παίρνει ανθρώπους και να τους μεταφέρει στο εξωτερικό». Ανέφερε επίσης ότι «άνθρωποι όπως ο κ. Δασκαλάκης και άλλοι του εξωτερικού σίγουρα θα ήθελαν να βοηθήσουν μέσα από μια αμφίδρομη σχέση, αν επίσης καταλάβαιναν καλύτερα το εγχώριο ερευνητικό οικοσύστημα».

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι «η ανάσχεση του brain drain είναι αφενός θέμα πολιτικής βούλησης στο δημόσιο τομέα, που βλέπω να υπάρχει σε αυτή τη φάση και ελπίζω να υπάρχει και στο μέλλον. Αφετέρου, στον ιδιωτικό τομέα οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να πιστέψουν σε αυτές τις προσπάθειες και να τις υποστηρίξουν οικονομικά». 

Αν και δεν είχε ακόμη διαθέσιμα ακριβή στοιχεία, καθώς το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης βρίσκεται σε φάση συλλογής τους, η εκτίμησή του κ.Γρηγορίου είναι, όπως είπε, ότι τείνει να σταθεροποιηθεί πλέον η κατάσταση με το brain drain χάρη στις νέες προσλήψεις και στα νέα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια (funds) που θα ρίξουν χρήματα στην καινοτομία, πράγμα που θα βοηθήσει να υπάρξουν νέες δουλειές την επόμενη τριετία. «Είμαι πολύ αισιόδοξος. Η χώρα δεν θα καταστραφεί και η κατηφόρα δεν θα συνεχισθεί», κατέληξε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)