to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 23.07.2020

Πολιτική

«Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο - Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα»

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα διαμηνύει, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι «δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας της, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα»


Για «κλιμάκωση της έντασης» στο Αιγαίο από την Τουρκία μετά και την τελευταία Navtex που εξέδωσε για σεισμολογικές έρευνες ΝΑ του Καστελόριζου σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης 23/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η Τουρκία εμμένει στην παραβατικότητα, στην απόλυτη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα διαμηνύει, όπως τόνισε, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας της, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Και στην επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά πρόκληση, για όλον τον ορθόδοξο κόσμο.

Ήδη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ενημερώθηκαν Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις τουρκικές ενέργειες.

«Μετά από δύο 24ωρα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex , η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουν δει όλοι -και οι Έλληνες και οι γείτονές μας και η Διεθνής Κοινότητα- ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κινητοποίησή μας ήταν άμεση και ψύχραιμη. Είμαστε σε ετοιμότητα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις» τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν βγει το «Oruc Reis». Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε: «Ξέρετε όλοι ότι εδώ και πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα και η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, έχουν μόνο μία διαφορά: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Αλ. Χαρίτσης: «Αληθεύει ότι υπήρξε γερμανική παρέμβαση για την αποτροπή θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο;»

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί παρέμβασης της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και ποιες ήταν οι προϋποθέσεις για αυτήν», τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό «Κανάλι Ένα» του Πειραιά. «Δυστυχώς, ο κατά τα άλλα λαλίστατος πρωθυπουργός παρέμεινε κρυπτόμενος όλη τη χθεσινή κρίσιμη μέρα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι "δεν εμφανίστηκε στην εθνική αντιπροσωπεία, δεν συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ και μόνο υπό την πίεση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε να ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς". "Με τη στάση του απαξιώνει τα πολιτικά κόμματα αλλά και τον ελληνικό λαό, που παρακολουθεί με ανησυχία τον τουρκικό στόλο να κάνει βόλτα στο Αιγαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι η οξυνόμενη τουρκική προκλητικότητα θα έπρεπε να απαντηθεί εγκαίρως με όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Έχουμε θέσει επανειλημμένα το θέμα των κυρώσεων, που είχε κερδίσει ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του 2019, δυνατότητα που απεμπόλησε ο κ. Μητσοτάκης και που, παρά τις δεσμεύσεις του, είδαμε και στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής να παραπέμπεται στο μέλλον», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στην ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια», φέρνοντας ως παραδείγματα «την ελληνική πρωτοβουλία για Ευρωμεσογειακή Σύνοδο για τη διαμόρφωση ενός μετώπου με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου», αλλά και «τη συμφωνία των Πρεσπών, που αποκόπτει την Τουρκία από τα βόρεια σύνορά μας».

«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει και την εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας» σχολίασε ο Αλ. Χαρίτσης. «Μιλά για απομονωμένη Τουρκία, ενώ οι αντιδράσεις από την πλευρά των εταίρων μας απέναντι στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας είναι χλιαρές», τόνισε, και στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν υπήρξε κυβερνητική αντίδραση στις αναφορές σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)