to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

8:16 | 04.10.2018

Κοινωνία

Χωρίς αστικά λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη - Τι απαντά η διοίκηση του ΟΑΣΘ

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία σε καμία περίπτωση δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα και φυσικά ούτε τίθενται σε αμφισβήτηση οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ.», επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού


Σε στάση εργασίας, από τις 19:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας χτες, αλλά και σε 24ωρη απεργία σήμερα προχώτησαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), αντιδρώντας στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με αντικείμενο -όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους- «τον κατακερματισμό και την εκχώρηση αστικού έργου αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του ΟΑΣΘ (και του ΟΑΣΑ της Αθήνας) σε ΚΤΕΛ και άλλους ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών».

«Θα εκτελούνται συγκεκριμένα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας» διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του συνδικάτου κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη και αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους των δημόσιων συγκοινωνιών» και καλεί τις ηγεσίες των κομμάτων, τους βουλευτές, την Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τους τοπικούς φορείς «να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες απόσυρσης αυτής της ακατανόητης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης».

ΟΑΣΘ: Απεργία χωρίς αιτία

Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Τετάρτης, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αναφέρει αναλυτικά:

Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τις αιτίες που οδήγησαν το σωματείο εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ. να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, με αφορμή την κατατεθείσα τροπολογία του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών στο πλαίσιο της προσπάθειας του εκσυγχρονισμού που απαιτείται για το μεταφορικό έργο αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 1. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία σε καμία περίπτωση δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα και φυσικά ούτε τίθενται σε αμφισβήτηση οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ.

 2. Επιχειρείται να γίνει μία ορθολογική διαχείριση του συνολικού συγκοινωνιακού έργου αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών στους νομούς Θεσσαλονίκης και Αττικής, με σταδιακή προσπάθεια αποτύπωσης και διαχωρισμού του έργου των αστικών συγκοινωνιών από το αντίστοιχο έργο των υπεραστικών συγκοινωνιών, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερες προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν ως έργο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Ο.Α.Σ.Θ., οι δε υπεραστικές πρέπει να αποκτήσουν προδιαγραφές που αναλογούν σε απομακρυσμένες περιοχές των 30, 40 έως και 90 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

 3. Τα ΚΤΕΛ οφείλουν και αυτά να εκτελούν έργο όχι με τη λογική του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού φορέα, αλλά με την ανάληψη του αναλογούντος ρίσκου. Δεν είναι δυνατόν το ρίσκο να το επωμίζεται αποκλειστικά το Δημόσιο και οι ιδιώτες να απολαμβάνουν κέρδη εκ του ασφαλούς. Για παράδειγμα, η τελευταία πρόταση των ΚΤΕΛ, που είδε το φως της δημοσιότητας, είχε αυτά τα χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτόν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 4. Στην τροπολογία που κατατέθηκε υπάρχει με σαφήνεια στην αιτιολογική έκθεση ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να αναζητήσει λύσεις μόνο εφόσον τα ΚΤΕΛ αρνούνται να αναλάβουν το έργο που τους αναλογεί.

 5. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα ΚΤΕΛ εκτελούν ήδη δρομολόγια στο πλαίσιο ενός σχεδιασμένου μεταφορικού έργου στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης, εδώ και 7 χρόνια. Όμως ο συνολικός σχεδιασμός είναι προβληματικός, καθώς υπάρχουν σημαντικές επικαλύψεις δρομολογίων.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε όλους τους πολίτες και ειδικότερα τους εργαζομένους του Ο.Α.Σ.Θ. να μελετήσουν με μεγαλύτερη προσοχή τις συγκεκριμένες τροπολογίες.

Διαβεβαιώνουμε όλους τους κατοίκους των απομακρυσμένων, από την πόλη, περιοχών ότι η απόφαση του υπουργείου και της Διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. είναι να μην αλλάξει η συχνότητα των δρομολογίων και να μην αυξηθεί το κόμιστρο.

Τέλος, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι του Ο.Α.Σ.Θ. έπρεπε να έχουν ήδη κατανοήσει το πνεύμα αλλά και τις διαθέσεις της σημερινής διοίκησης, η οποία έχει αποκαταστήσει την ομαλή καταβολή των μισθών τους, εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην διοίκηση και στο σωματείο εργαζομένων και έχει αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει. Και έχει επίσης εγγυηθεί σε όλους τους τόνους όλες τις θέσεις εργασίας.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα των εργαζομένων να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και προφανώς το δικαίωμά τους να απεργούν. Ωστόσο οι αιτιάσεις τους μας δημιουργούν προβληματισμό και αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα.

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)