to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 22.10.2014

Κοινωνία

ΕΚΠΑ: “Εισβολείς” αποκαλεί τους φοιτητές ο Φορτσάκης - Αύριο το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές απευθύνουν κάλεσμα για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης - Κόλαφος για τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορά τις καταγγελίες για εγκλεισμό των υπαλλήλων στο κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος στα Προπύλαια


(φωτογραφία του @JohnKemmos από τη σημερινή - Τετάρτη 22/10 -  παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του ΕΚΠΑ)

Τετάρτη 22/10

Τελευταίες εξελίξεις: Μετά τη στρατηγική της έντασης που επέλεξε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, εμφανίζεται διατεθειμένος για διάλογο με εργαζόμενους και φοιτητές (δείτε και τη σχετική συζήτηση με τη Θ. Φωτίου στον παραπάνω σύνδεσμο). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ Ζαχαριά Τριγάζη, αργά το βράδυ της Τρίτης, αντιπροσωπεία διοικητικών υπαλλήλων συναντήθηκε με τους δύο αναπληρωτές πρυτάνεις τους κ. Πολυμενέα και Καλοκαιρινό. Η συναντηση πραγματοποιήθηκε σε καλο κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν οτι η κατάσταση πρεπει να εξομαλυνθεί. Μάλιστα ο κ. Τριγάζης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εντός της ημέρας συνάντηση με τον κ. Φορτσάκη.

Διαβάστε σχετικά: “Εισβολείς” αποκαλεί τους φοιτητές ο Φορτσάκης

Το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέλευση διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών. Νωρίτερα, σήμερα Τετάρτη, φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του Θ. Φορτσάκη ζητώντας να τους επιτραπεί η συμμετοχή στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Ο πρύτανης απάντησε αρνητικά στο αίτημά τους και αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει ένταση (πληροφορίες: @JohnKemmos).

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Υπενθυμίζεται ότι στις 18:00 την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών.  Τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο σημερα διεξάγονται κανονικα ενώ δεν εχουν διαπιστωθεί φθορές στο κτήριο της πρυτανείας (πηγή: Ναυτεμπορική).

Θυμίζουμε ότι μετά από μήνυση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκη και με εντολή εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών διατάχθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν λόγοι διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς όμως να ζητηθεί άμεσα η επέμβαση της αστυνομίας για τη λήξη της κινητοποίησης. 

Εν τω μεταξύ, κόλαφος για τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορά τις καταγγελίες για εγκλεισμό των υπαλλήλων στο κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος στα Προπύλαια. Οι επιθεωρητές, σημειώνουν ότι η Διοίκηση αρχικά αρνήθηκε να τους επιτρέψει την είσοδο στο κτήριο και διαπίστωσαν ότι όλες οι εξωτερικές αλλά και εσωτερικές πόρτες του κτηρίου ήταν κλειδωμένες. Παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης, η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, δεν εφάρμοσε την υπόδειξη αντίθετα, η εξωτερική πύλη κλειδώθηκε και παρέμεινε κλειδωμένη μέχρι και την ώρα που το κτήριο άνοιξε από εργαζόμενους και φοιτητές, τη Δευτέρα (διαβάστε αναλυτικά). 

-----------------------------------------

Οι εξελίξεις χτες, 21/10

Στάση εργασίας από τις 11.00 ως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιούν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Με απόφασή τους, το μεσημέρι της Τρίτης, παραμένουν στην πρυτανεία και καλούν στο πανεκπαιδευτιό συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια.

"Το πανεπιστήμιο τώρα είναι ανοιχτό και σε λειτουργία. Ο πρύτανης το είχε κλείσει την προηγούμενη βδομάδα." Σύμφωνα με τους διοικητικούς, όσα ελέχθησαν από τον Πρύτανη για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ανακρίβειες. Τον καλούν, μάλιστα, να αναθεωρήσει ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος.

Με τη σειρά του, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε πως "Ο κ. Φορτσάκης θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι Πρύτανης και όχι σερίφης", ενώ εκποσωπος των φοιτητικών Συλλόγων σημείωσε πως η μοναδική κατάληψη που έγινε στο ΕΚΠΑ "είναι από τον κ. Φορτσάκη".

Αν. Παπαμιμίκος: Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος από την πρυτανεία – Να συλληφθούν όσοι παρακωλύουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου

Την άμεση εφαρμογή του νόμου από την πρυτανεία, δηλαδή «να μπει μέσα η αστυνομία και να συλλάβει αυτούς οι οποίοι παρακωλύουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου», ζήτησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος.


Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, «η πρυτανεία, ο κ. Φορτσάκης, θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμόσει άμεσα τον νόμο» και πρόσθεσε πως «είναι κακό, κάποιοι να συνεχίζουν να δημιουργούν ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα ανωμαλίας στα πανεπιστήμια»

 
 
 
 
 

13.00  Ξεκίνησε η κοινή Συνέντευξη Τύπου φοιτητών και Διοικητικών του ΕΚΠΑ (φωτο του Μάκη Συνοδινού)

Παράλληλα, δηλώνουν ότι συμπαραστέκονται  στους φοιτητές του Ιδρύματος στον αγώνα τους ενάντια στην επιβολή εταιρειών security που ελέγχουν την είσοδο στο ΕΚΠΑ. (Διαβάστε το ρεπορτάζ)

Κλειστές για δεύτερη συνεχή εβδομάδα παραμένουν οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου Αθηνών. 

H αντιπαράθεση για το νέο σύστημα ελέγχου εισόδου στους χώρους του πανεπιστημίου που προωθεί η νέα πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου συνεχίζεται. 

Διαβάστε επίσης:

_______

Πρωτοφανείς καταγγελίες από τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη, ο οποίος κατηγόρησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτειακή ανωμαλία, επειδή χθες στάθηκαν στο πλευρό εργαζομένων και φοιτητών που διαδήλωναν στο προαύλιο της Πρυτανείας. 

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξόπουλος Απόστολος, Μαντά Χρήστου και Φωτίου Θεανώ σε κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν έκπληκτοι από την "απαράδεκτη ανακοίνωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη  σχετικά με την επίσκεψή τους το πρωί της Δευτέρας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου".

Ολόκληρη η κοινή δήλωση των τριών βουλευτών:

Έχουμε μείνει κατάπληκτοι από την απαράδεκτη ανακοίνωση του κ. Φορτσάκη σχετικά με την επίσκεψή μας σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτώβρη το πρωί, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Φορτσάκης μας κατηγόρησε για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία, είσοδο χωρίς άδεια στο κτίριο, διευκολύνοντας την ανεξέλεγκτη είσοδο φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό».

Πρώτον: Τα όσα ισχυρίζεται δεν ισχύουν

Δεύτερον: Οι κατηγορίες του για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία» είναι ανεπίτρεπτες προς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στα γεγονότα αλλά πυροδοτούν επιπλέον ένα κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της δημοκρατικής περιόδου και θυμίζουν άλλες εποχές.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ουδέποτε παραβιάσαμε την πόρτα του Πανεπιστημίου, που υπενθυμίζουμε ότι είναι δημόσιος χώρος. Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.. Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη , ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών.

Στον Αντιπρύτανη εκφράσαμε την οργή μας και την λύπη μας για τον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο. Επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας , καθαριότητας κλπ.

Ζητήσαμε οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε , αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 11πμ, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτος ισχυρισμούς του.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)