to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Starbucks: Ακριβός καφές, φθηνά δικαιώματα» (βίντεο - φωτογραφίες)

Παρέμβαση σε υποκατάστημα των Starbucks στα Βριλήσσια πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου οι «Reworkers», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση εργαζόμενης που «τόλμησε» να διεκδικήσει να τις υπερωρίες της, την ώρα που εργαζόμενοι στη γνωστή αλυσίδα εστίασης καταγγέλλουν μαζικές μετακινήσεις «παλαιών» συναδέλφων τους με στόχο τον εκφοβισμό ή την απόλυσή τους


Τολμάς και ζητάς τις υπερωρίες σου; Απολύεσαι! Αυτή φαίνεται να είναι η... μεθοδολογία της εργοδοσίας στα Starbucks, η οποία κατά τα άλλα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως «partners», δηλαδή ως «συνεργάτες». Ως συνεργάτες, βέβαια, που, αν τολμήσουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα (πληρωμή στην ώρα τους, σταθερά ωράρια, πληρωμή υπερωριών κ.λπ.), παύουν να λογίζονται ως τέτοιοι και μπαίνουν στη «μαύρη λίστα».

Το τελευταίο περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε πρόσφατα σε βάρος εργαζόμενης στο υποκατάστημα της γνωστής αλυσίδας εστίασης στο «The Mall Athens». Όλα ξεκίνησαν όταν η εργαζόμενη, ελέγχοντας τη μισθοδοσία της, ανακάλυψε ότι της είχαν καταβληθεί χρήματα πολύ λιγότερα από τις ώρες εργασίας της και ζήτησε από τη διευθύντρια του υποκαταστήματος να λάβει τη διαφορά. Αντ’αυτού, έλαβε μια «φαστ τρακ» μετακίνηση σε άλλο υποκατάστημα των Starbucks, στα Βριλήσσια, από όπου απολύθηκε λίγο αργότερα.

Σε ένδειξη αλλυλεγγύης στην εργαζόμενη, η συλλογικότητα «Reworkers» πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το συγκεκριμένο υποκατάστημα κρατώντας το πανό με το εύγλωττο σύνθημα «Ακριβός  καφές - φθηνά δικαιώματα» και δηλώνοντας: «ούτε απολύσεις, ούτε ευελιξία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία!».

Μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων σε διαφορετικές «περιφέρειες»

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό στο οποίο η εργδοδοσία θέλει να περάσει το μήνυμα «μη μιλάς, γιατί θα απολυθείς»: σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε σε αρκετούς εργαζόμενους ότι από την επόμενη Δευτέρα θα μετακινηθούν σε άλλα υποκαταστήματα της αλυσίδας, σε διαφορετική μάλιστα «περιφέρεια» από αυτή όπου εργάζονταν μέχρι σήμερα.

Κοινό στοιχείο μεταξύ των περισσότερων από τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να αλλάξουν περιφέρεια είναι ότι εργάζονται με τις παλιές συμβάσεις εργασίας, άρα θεωρούνται «ακριβοί» και, ως εκ τούτου, η επιχείρηση φαίνεται ότι προσπαθεί να τους εξωθήσει σε παραίτηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργαζόμενου επί 12 χρόνια στην εταιρεία, ο οποίος θα μεταφερθεί από το υποκατάστημα της Γλυφάδας σε αυτό της Κηφισιάς (!) ενώ, άλλη εργαζόμενη, θα αναγκαστεί να «μετακομίσει» από το υποκατάστημα του «Mall Athens» στο Μαρούσι, στα Starbucks της Γλυφάδας...

H παραπάνω τακτική αποδεικνύει ότι και τα «STARBUCKS – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΦΕ Α.Ε.» λειτουργούν με την λογική καταπίεσης των εργαζομένων, που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις μεγάλες αλυσίδες του χώρου της εστίασης. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως καταγγέλλουν οι Reworkers, ‘«κόβουν» συστηματικά ώρες από τους/τις εργαζόμενους/ες, καταβάλλοντας αμοιβή πολύ μικρότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Μάλιστα, μέσα από μία σειρά εκδικητικών πρακτικών, απομονώνουν και τρομοκρατούν οποιονδήποτε επιχειρεί να διεκδικήσει την τήρηση της νομοθεσίας και το σεβασμό των εργασιακών του δικαιωμάτων.

Όπως επισημαίνουν οι Reworkers, γενικά o χώρος της εστίασης κυριαρχούνταν πάντοτε από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Μισθοί πείνας, αδήλωτη εργασία, διπλές και τριπλές βάρδιες, απλήρωτες υπερωρίες, εκδικητικές μετακινήσεις, αδικαιολόγητες απολύσεις. Στα  χρόνια της κρίσης, μετά και τη νομοθετική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάσταση επιδεινώθηκε  σημαντικά και οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέες και νέοι, στερούνται ακόμη και τα πιο βασικά εργασιακά δικαιώματα, πέφτοντας θύματα ακραίας εκμετάλλευσης.

Οι Reworkers δηλώνουν ότι στέκονται πλάι στους εργαζόμενους καθώς «η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία» και τονίζουν:

  • Καταγγέλλουμε την παράνομη απόλυση της εργαζόμενης και τις εκδικητικές πρακτικές των Starbucks

  • Απαιτούμε την άμεση και πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάσταση της εργαζόμενης.

  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)