to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 02.08.2012

πηγή: https://left.gr/98

Διεθνή

Σταματούν την απεργία οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι

Οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι, που απεργούν από τον Μάιο διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην κρατική βοήθεια προς τον τομέα τους οι οποίες αποφασίστηκαν από την ισπανική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανέστειλαν σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας όμως παράλληλα άλλες δράσεις διαμαρτυρίας.


«Αποφασίσαμε να επαναπροσδιορίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, γι' αυτό οι εργαζόμενοι που έχουν οχυρωθεί σε διάφορα ορυχεία θα εξέλθουν σήμερα και αύριο από αυτά. Στις 3 Αυγούστου θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία των ορυχείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο UGT.

    Οι ισπανοί ανθρακωρύχοι, που απεργούν από τα τέλη Μαΐου, διοργάνωναν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ κλιμακώθηκαν με την «μαύρη πορεία» που έφτασε στις 11 Ιουλίου στη Μαδρίτη αφού οι συμμετέχοντες σε αυτή διέσχισαν 400 χιλιόμετρα με τα πόδια.

    Την ίδια ώρα ανθρακωρύχοι είχαν οχυρωθεί σε πολλά ορυχεία στη βόρεια Ισπανία, στις περιοχές Αστούριας και Καστίγια-Λεόν.

    Στην ανακοίνωσή του το UGT κατήγγειλε την έλλειψη επιθυμίας από την ισπανική κυβέρνηση «να βρεθεί μια έξοδος» από τη σύγκρουση και ζήτησε «μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη διατήρηση της λειτουργίας των ορυχείων και των θέσεων εργασίας».

    Το ισπανικό κάρβουνο είναι πιο ακριβό από αυτό που εισάγει η χώρα από το εξωτερικό και γι΄αυτό για να είναι ανταγωνιστικός ο τομέας εξαρτάται από τις κρατικές χορηγήσεις.

    Για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε φέτος να μειώσει την επιχορήγηση του τομέα από τα 301 εκατομμύρια ευρώ στα 111 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που υιοθέτησε.

    Σύμφωνα με τα συνδικάτα αυτή η απόφαση καταδικάζει τα ορυχεία να κλείσουν με αποτέλεσμα να χαθούν 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας και έως και 30.000 έμμεσες.

    Με δεδομένο ότι η ισπανική κυβέρνηση «δεν κατάφερε να βρει λύση το 2012» για τον τομέα των ορυχείων, σημειώνει το UGT, τα συνδικάτα θα εξετάσουν «ένα νέο πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)