to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 23.01.2023

Διεθνή

Σταμάτησε την απεργία πείνας Ιρανοαμερικανός που κρατείται στο Ιράν

«Στερήθηκα την τροφή για μια ολόκληρη εβδομάδα ελπίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναγνωρίσει πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση των Αμερικανών ομήρων εδώ», δήλωσε ο απεργός ο οποίος έχασε 4,5 κιλά σε μία εβδομάδα, ενώ αυξήθηκε και η αρτηριακή του πίεση


Ιρανοαμερικανός που κρατείται στην Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την απεργία πείνας που άρχισε πριν από 7 ημέρες αφού έχασε 4,5 κιλά.

Ο Σιαμάκ Ναμαζί, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2015, δήλωσε ότι έκανε απεργία πείνας με αφορμή την 7η επέτειο από την απόφαση της Ουάσινγκτον να τον αποκλείσει από διαδικασία που επέτρεψε την απελευθέρωση 5 Αμερικανών μετά την υπογραφή ιστορικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πριν από μια εβδομάδα, ο Ναμαζί ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να σκέφτεται τι περνάνε οι Αμερικανοί όμηροι στο Ιράν ένα λεπτό την ημέρα.

"Το μόνο που ζητώ, κύριε, είναι ένα λεπτό από τον χρόνο σας τις επτά προσεχείς ημέρες να το αφιερώσετε στη δυστυχία των Αμερικανών ομήρων στο Ιράν", έγραψε σε ανοιχτή επιστολή του ο Σιαμάκ Ναμαζί.

"Μόνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία να μας γυρίσει πίσω στο σπίτι μας, αν αποφασίσει να το συλλογιστεί", σημείωσε.

"Άρχισα απεργία πείνας διότι έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι οι Αμερικανοί πρόεδροι τείνουν περισσότερο να δείχνουν εμπιστοσύνη στο δικό τους πολιτικό θερμόμετρο παρά στον ηθικό τους μπούσουλα όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ του να υιοθετήσουν ή όχι μια συμφωνία για τους κρατούμενους με το Ιράν", υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τον δικηγόρο του.

"Στερήθηκα την τροφή για μια ολόκληρη εβδομάδα ελπίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναγνωρίσει πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση των Αμερικανών ομήρων εδώ", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Ναμαζί έχασε περίπου 4,5 κιλά και η αρτηριακή του πίεση αυξήθηκε στη διάρκεια της απεργίας πείνας. Δυσκολευόταν επίσης πολύ να ζεσταθεί.

Ο Ναμαζί, επιχειρηματίας ιρανικής καταγωγής, είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2015 στο Ιράν κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται την κατηγορία αυτή, ενώ οι ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει αβάσιμη. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για συνεργασία με ξένη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αναβιώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την οποία αποσύρθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν δεν απελευθερώνονταν οι Αμερικανοί που ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν.

Ωστόσο ο Μπάιντεν αναγνώρισε, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις ότι η συμφωνία ήταν κλινικά νεκρή, καθώς η προσοχή στράφηκε στην αιματηρή καταστολή από την Τεχεράνη των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

Η Τεχεράνη αρνείται να αναγνωρίσει τη διπλή υπηκοότητα και ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την εκτέλεση του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος κατηγορείτο για κατασκοπεία για λογαριασμό της Βρετανίας, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)