to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 18.10.2017

Διεθνή

Το όραμα για μια «νέα εποχή» στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ξεκίνησε σήμερα στο Πεκίνο και μέχρι τις 24/10 πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές θα επιχειρήσουν να διαγνώσουν εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε στροφή στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Κίνα.


O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου με αναλυτές να εκτιμούν ότι «αποστολή» του είναι να ξαναζωντανέψει την κομμουνιστική ιδεολογία στην Κίνα αλά δυτικά.

Όπως ο Αυστραλός πολιτικός αναλυτής John Garnaut έχει γράψει η ιδεολογία του Σι είναι ένα κράμα της αυτοκρατορικής κινεζικής φιλοσοφίας και της ριζοσπαστικής δυτικής σκέψης. Έχει επίσης επανασυστήσει στην Κίνα την φιλοσοφία ενός ανθρώπου που ο Μάο είχε χαρακτηρίσει ως τον «σπουδαιότερο δάσκαλο του»… Αυτή του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Κινέζος πρόεδρος έχει δηλώσει υπερασπιστής της κληρονομιάς του Στάλιν. Όπως είχε άλλωστε δηλώσει μετά κατά την ορκωμοσία, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας:  «Το να απορρίπτει κανείς την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος και το να απορρίπτει τον Λένιν και τον οδηγεί στον ιστορικό μηδενισμό, συγχέει τις σκέψεις μας και υπονομεύει τις οργανώσεις του κομμουνιστικού κόμματος σε όλα τα επίπεδα».


Η Κίνα της «νέας εποχής»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άνοιξε σήμερα το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεσμευόμενος να δημιουργήσει «μια σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα» για «μια νέα εποχή» που θα είναι κινεζική, κατευθυνόμενη σταθερά από το κόμμα, αλλά ανοικτή στον κόσμο.

Η ομιλία του Σι, που διήρκησε σχεδόν τρεισήμισι ώρες, παρουσίασε το όραμα του Κινέζου προέδρου για μια ολοένα και πιο ευημερούσα Κίνα και για τη θέση της στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξάλειψης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πολιτική μεταρρύθμιση.

«Μέσω μιας μακράς περιόδου σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Αυτή είναι η νέα ιστορική κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας μας», τόνισε ο Σι, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «νέα εποχή» 36 φορές.

Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και διαρκεί μία εβδομάδα με κυρίως κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, θα ολοκληρωθεί με την εκλογή της νέας Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Σι να αναμένεται να εδραιώσει την εξουσία του.

Αν και προς το παρόν ισχύει το όριο των 68 ετών για την ηλικία των 25 μελών της Διαρκούς Επιτροπής, ίσως παρακαμφθεί για χάρη του Σι, ο οποίος θα είναι 69 ετών στο επόμενο συνέδριο το 2022.

Ο Κινέζος πρόεδρος απευθύνθηκε στους περισσότερους από 2.000 εκπροσώπους του «μεγαλύτερου κόμματος του κόσμου», το οποίο μετρά 89 εκατομμύρια μέλη, από το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Πώς θα μοιάζει η νέα Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος παρουσίασε ένα όραμα για να γίνει η Κίνα μια εκσυγχρονισμένη σοσιαλιστική χώρα ως το 2035 και να αναχθεί σε μια από τις πιο καινοτόμες του κόσμου, με το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου να έχει μειωθεί σημαντικά και με τα περιβαλλοντικά της προβλήματα να έχουν σχεδόν λυθεί.

Ως το 2050 η Κίνα θα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική «ισχυρή δύναμη», με ηγετική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο δεν δήλωσε αν πρόκειται να γίνουν πολιτικές αλλαγές.

«Δεν θα πρέπει να αντιγράψουμε μηχανικά τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών», τόνισε. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε ακλόνητη και να βελτιώσουμε την ηγεσία του κόμματος, ώστε να το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό».

Οικονομικό άνοιγμα στον υπόλοιπο κόσμο

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα χαλαρώσει την πρόσβαση στην αγορά της για τους ξένους επενδυτές, θα επεκτείνει την πρόσβαση στον τομέα υπηρεσιών της και θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό της σύστημα και τη συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις κρατικές εταιρείες.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα.

Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη επέκτασης των μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας, προκειμένου αυτές να γίνουν «δυνατότερες, καλύτερες και μεγαλύτερες».

«Θα μεταρρυθμίσουμε περαιτέρω τις κρατικές επιχειρήσεις με την δημιουργία επιχειρήσεων μεικτού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ θα εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σι.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των προσπαθειών για την βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης διαφορετικών τύπων κρατικής περιουσίας, αλλά και του συστήματος διαχείρισης δημόσιου χρήματος, στην Κίνα.

«Μια ανοιχτή προσέγγιση φέρνει πρόοδο, ενώ η αυτό-απομόνωση αφήνει κάποιον πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σι.

 

Τάξη στη διακυβέρνηση

Ο Κινέζος πρόεδρος προανήγγειλε επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα συγκροτήσει κεντρική ομάδα ηγεσίας για την έννομη άσκηση της διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί στην άσκηση ενοποιημένης ηγεσίας για την αποκατάσταση του νόμου στην Κίνα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος.

 

Δέσμευσεις για την κλιματική αλλαγή

Σε μια έμμεση αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Η Αμερική πρώτα», ο Σι επεσήμανε ότι η Κίνα θα παραμείνει δεσμευμένη στον κόσμο, ενώ επανέλαβε την υπόσχεσή του να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

«Καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Καμία χώρα δεν έχει το περιθώριο να στραφεί στην απομόνωση», τόνισε.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)