to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 23.04.2014

Οικονομία

Σταϊκούρας για το πρωτογενές πλεόνασμα: «Πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού»

Στον κόσμο του «success story» o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat


Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική:

«Η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα υπήρξε αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και πως το ύψος του είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

«Σήμερα», πρόσθεσε, «η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα για 2η συνεχόμενη χρονιά».

Όπως είπε, οι θυσίες του λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο και είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθείμε τόσο μεγάλο κόπο και κόστος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα:

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών  (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013, πού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι κάτω από το μέσο όρο τόσο της Ευρώπης όσο και της Ευρωζώνης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων όπως παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.

Τέτοια έσοδα ή δαπάνες είναι, για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)