to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σταδιακή λύση στην αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Συνάντηση σχετικά με το οικονομικό ζήτημα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Υπουργείο Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδ. Ξανθού, του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, της γενικής διευθύντριας και των μελών Δ.Σ. του νοσοκομείου καθώς και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Τ. Γεωργακόπουλου.


Αυτό που αποφασίστηκε είναι η εκ νέου συνάντηση εντός της επόμενης εβδομάδα μεταξύ της γενικής διευθύντριας του Παπαγεωργίου και του ΕΟΠΥΥ για να συμφωνηθεί διακανονισμός ως προς την αποπληρωμή των χρεών του τελευταίου προς το νοσοκομείο.
 

Να σημειωθεί πως έχει εντοπιστεί διαφορά μεταξύ των στοιχείων που δίνει το Παπαγεωργίου για τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ και των στοιχείων του Οργανισμού η οποία πρόκειται να εξακριβωθεί πως προήλθε και ποιο είναι τελικά το ακριβές ποσό Το Παπαγεωργίου  υπολογίζει τις  οφειλές του Οργανισμού προς το νοσοκομείο, στα 210 εκατ. ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΠΥΥ τις υπολογίζει σε 100 εκατ.ευρώ.
 

Στην χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό και κλίνες αλλά και οι προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας έχει μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές του νοσοκομείου για να γίνει διακανονισμός σχετικά με τα οφειλόμενα του σε αυτούς. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου τα οφειλόμενά  σε προμηθευτές ανέρχονται στα 75 εκ. Ευρώ. 
 

Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προβεί πολλές φορές σε δημοσιοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο κάνοντας λόγο για “άνιση μεταχείριση” σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της χώρας. Στο πλευρό της διοίκησης του νοσοκομείου στάθηκαν επίσης πολλάκις ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης μαζί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για το νοσοκομείο αυτό, ευαισθησία που δεν είδαμε στο παρελθόν να επιδεικνύεται για άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται σε επίσης κακή ή ακόμη χειρότερη κατάσταση από το Παπαγεωργίου. 
 

Αυτό εξηγείται φυσικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου τελεί υπό ιδιότυπο καθεστώς καθώς πρόκειται για Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δηλαδή λειτουργεί με  κριτήρια που καθορίζονται εν πολλοίς από τον ιδιώτη και για τον λόγο αυτό τυγχάνει και ιδιαίτερης προβολής πολλές φορές μεροληπτικής σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Αυτή η συνθήκη του δινει την δυνατότητα να διαπραγματεύεται με πιο προνομιακούς όρους τον όποιο εργαστηριακο εξοπλισμό  αλλά και να ασκεί γενικότερα δική του πολιτική σε επιμέρους άλλα ζητήματα π.χ. ΕΣΠΑ .
 

Να αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση του προσωπικού  δημοσίου δικαίου γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ τα έσοδά του προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ και από τα απογευματινά ιατρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γ. Κύρκο η μισθοδοσία που παρεχόταν από το κράτος μέχρι το περυσινό έτος υπολειπόταν 2 εκ. ευρώ. Από πέρυσι, σύμφωνα με τον ίδιο, διασφαλίστηκε το σύνολο του ποσού για την μισθοδοσία λόγω της αύξησης της κρατικής επιχορήσης , με 2,5 εκ. ευρώ παραπάνω. 
 

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών της Περιφέρειας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού. Σε αυτά συγκατελέγονται μεταξύ άλλων οι ανενεργές 10 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει, ενώ λόγω πάλι της έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να διατεθούν 70 κλίνες νοσηλείας, που είναι έτοιμες. Είκοσι κλίνες στην Μονάδα αυξημένης φροντίδας είναι επίσης ανενεργές καθώς και αρκετές χειρουργικές κλίνες λόγω της υποστελέχωσης αλλά και αποχώρησης προσωπικού. 

Όσον αφορά τις προσλήψεις τον Απρίλιο η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ ενέκρινε για το Παπαγεωργίου την προκήρυξη έξι θέσεων μόνιμων γιατρών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)