to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 08.12.2016

Κοινωνία

Σταδιακή επανέναρξη της επαναπροώθησης μεταναστών προς την Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν - «Mόνο κάτω από προϋποθέσεις», δηλώνει ο Δ. Αβραμόπουλος

Θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αρχίσει από τις 15 Μαρτίου του 2017 και μετά, η σταδιακή επανέναρξη των «επιστροφών» μεταναστών στην Ελλάδα, μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου


Θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αρχίσει από τις 15 Μαρτίου του 2017 και μετά, η σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών μεταναστών στην Ελλάδα, μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά μόνο τους μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και για τους οποίους θα είναι αποδεδειγμένο ότι εισήλθαν στο κοινοτικό έδαφος από την Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς μια σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου. Η Επιτροπή τονίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στη βελτίωση των συνθηκών για την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών, καθώς και τη λειτουργία του συστήματος ασύλου. Η ταυτοποίηση και η καταγραφή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι πλέον στο 100% και ως εκ τούτου σήμερα κλείνει και η διαδικασία επί παραβάσει που είχε ανοίξει η Επιτροπή κατά της Ελλάδας το 2015. Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο θα ασκηθούν πιέσεις στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα σε 2.000 το μήνα από τον Δεκέμβριο και στις 3.000 από τον Απρίλιο, δεδομένου ότι με την επανεκκίνηση των επιστροφών δεν θα υπάρχει πλέον κίνητρο για τους μετανάστες να διέρχονται παράνομα σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία για την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. 

Η Επιτροπή θεωρεί πως η επιστροφή στη νομιμότητα του υφιστάμενου κανονισμού, θα συμβάλει σημαντικά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της κάποιες δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ροές σημαντικά, να μην πραγματοποιούνται οι επιστροφές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει για κάθε περίπτωση επιστροφής ξεχωριστά να δίνει το πράσινο φως, ενώ η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης.

«Mόνο κάτω από προϋποθέσεις» θα επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά τις 15 Μαρτίου του 2017, ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Μόνο κάτω από προϋποθέσεις» θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά τη 15η Μαρτίου του 2017, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η πρόταση της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για τη σταδιακή αποκατάσταση από τον Μάρτιο του 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του Δουβλίνου, σε καμία περίπτωση δεν προτείνει η Ελλάδα να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος. «Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο προς την Ελλάδα δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων, όσο και εκείνων που ζητούν άσυλο», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι η σύσταση της Επιτροπής προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση του Δουβλίνου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όσοι μετανάστες θα βρεθούν σε άλλα κράτη-μέλη πριν τις 15 Μαρτίου δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα. Επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η σύσταση της Επιτροπής δεν έχει αναδρομική ισχύ και ακόμα κι αν αρχίσει να ισχύει θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών και υπό προϋποθέσεις. «Θα αφορά στην πραγματικότητα μόνο σε ένα μικρό αριθμό ατόμων γιατί οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. Επιπλέον, o επίτροπος Μετανάστευσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής κάτι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ως εκ τούτου εκτίμησε ότι τώρα και πολύ πριν τις 15 Μαρτίου κανείς μετανάστης δεν θα μπορεί να φεύγει παράτυπα. Συνεχίζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η σύσταση είναι θετική για την Ελλάδα», καθώς αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος ασύλου, μάλιστα κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης και κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και με τη βοήθεια της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τον τερματισμό της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σχετικά με την καταγραφή μεταναστών, καθώς πλέον το ποσοστό λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει φτάσει στο 100%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)