to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 26.07.2020

Πολιτική

Κινήσεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο από την Τουρκία - Συναγερμός μέχρι τις 2 Αυγούστου

Μπορεί η Τουρκία να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, όμως ο ελληνικός στόλος είναι σε επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX


Από το απόγευμα του Σαββάτου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι ορισμένα τουρκικά πλοία γυρίζουν στις βάσεις τους. Ωστόσο, ενώ το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο. Λίγες ώρες αργότερα η συγκεκριμένη ανάρτηση «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Αξίζει να τονιστεί, μάλιστα, πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις την ώρα του πρώτου tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Σε επιφυλακή μέχρι να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Το  tweet από την τουρκική πρεσβεία που διαγράφηκε
 

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προέβη το απόγευμα του Σαββάτου στην ανακοίνωση ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis - που μέχρι τώρα βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας - ξεκίνησε σεισμικές έρευνες. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση αλλά και σύγχυση και λίγες ώρες αργότερα - λίγο πριν τις 12 το βράδυ του Σαββάτου ώρα Ελλάδας - τα σχετικά tweets της πρεσβείας δεν ήταν πια ενεργά.

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)