to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 28.10.2016

Οικονομία

Στα ύψη ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Όπλο στη φαρέτρα των «σκληροπυρηνικών» της λιτότητας

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία θα προσφέρει περισσότερα βέλη στη φαρέτρα των σκληροπυρηνικών, όπως το προέδρου της Μπούντεσμπανκ και υπεύθυνου καθορισμού των ισοτιμιών στην ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, να συνηγορήσουν υπέρ της ελάττωσης του προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων


Ο πληθωρισμός ανήλθε πέραν του προβλεπομένου κατά τον μήνα Οκτώβριο στη Γερμανία, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο του της τελευταίας διετίας, ένδειξη που υποδεικνύει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βαθμιαία δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες προς το ευρωπαϊκό επιπεδο, παρουσιάζουν ετήσια αύξηση 0,7%, έπειτα από μία άνοδο 0,5% τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής.

Η τιμή αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη για τον πληθωρισμό από τον Οκτώβριο του 2014 και είναι μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του πρακτορείου Reuters για 0,6%.

Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο ετήσιος πληθωρισμός φθάνει το 0,8%, έπειτα από άνοδο 0,7% του Σεπτεμβρίου, προσθέτει το Γραφείο. Οι τιμές στην ενέργεια αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την ανοδική τούτη τάση, έχοντας ωστόσο σημειώσει σημαντική πτώση εν σχέσει με τους προηγούμενους μήνες, όπως σημειώνει το Γραφείο.

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία θα προσφέρει περισσότερα βέλη στη φαρέτρα των σκληροπυρηνικών, όπως το προέδρου της Μπούντεσμπανκ και υπεύθυνου καθορισμού των ισοτιμιών στην ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν να συνηγορήσουν υπέρ της ελάττωσης του αμφιλεγόμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)