to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 23.10.2018

Κοινωνία

Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στις προβλήτες 2 και 3 του λιμανιού του Πειραιά

Στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, εντάσσονται οι εργαζόμενοι στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες 2 και 3 της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά


Η απόφαση ελήφθη από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ αφού είχε προηγηθεί θετική εισήγηση από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το υπ΄αριθμ.3113.10-12/55573/18/20-7-2018 έγγραφο που είχε αποσταλεί στην Διοίκηση  του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής  Ασφάλισης.

Η ηγεσία του υπουργείου, είχε γνωμοδοτήσει ότι οι προβλήτες 2 και 3 αποτελούν χερσαία λιμενική ζώνη και κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι σε αυτές, θα πρέπει να εντάσσονται  στο ασφαλιστικό καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στους λιμένες.

Της γνωμοδότησης  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ακολούθησε η θετική εισήγηση του Υπουργείου  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Η απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ έχει αναδρομικό χαρακτήρα και ισχύει από τον Αύγουστο του 2018. 

Με τις ενέργειες των δύο συναρμόδιων υπουργείων και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στις προβλήτες 2 και 3 του Λιμένος Πειραιώς, και παράλληλα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, ότι στις προτεραιότητές της, παραμένει η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Αποκαταστάθηκε μια αδικία»

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Με την έκδοση της εγκυκλίου με αρ. 46/2018 από τον ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε και τυπικά η ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών των λιμενεργατών που εργάζονται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ).

Οι συντονισμένες ενέργειες των Υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας ήρθαν να ικανοποιήσουν ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων από το 2010, το οποίο αποτέλεσε κεντρικό αίτημα του σωματείου εργαζομένων από την ίδρυσή του το 2014.

Με αυτό τον τρόπο αποκαταστάθηκε μια αδικία που ξεκίνησε το 2010 όταν και πέρασε στη διαχείριση της COSCO ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. Η τότε κυβέρνηση, αλλά και οι επόμενες - κρυπτόμενες πίσω από τις διαφορετικές διατυπώσεις για τον αν η λιμενική εγκατάσταση αποτελεί λιμάνι - ανέχτηκαν τη διαφοροποίηση εργαζομένων που ενώ εργάζονταν στο ίδιο επάγγελμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δεν εντάσσονταν στις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών.

Οι πρόσφατες αντιδράσεις του ΣΕΒ σε αυτή τη ρύθμιση καταδεικνύουν για ακόμα μία φορά τις ακραία νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές εμμονές της διοίκησης του με τις οποίες συντάσσεται πλήρως η αξιωματική αντιπολίτευση.

Απέναντι σε αυτές τις λογικές, η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της στήριξης του κόσμου της εργασίας.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ του left.gr ήδη από τις 15/10:

Επισφραγίστηκε η ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)