to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 22.06.2015

Πολιτική

Στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ η κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης

Ενώ σήμερα αναμένεται μπαράζ επαφών σε επίπεδο κορυφής για το ελληνικό ζήτημα


Στη «νέα πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα στους δανειστές» αναφέρεται η WSJ επισημαίνοντας ότι με το ρολόι να μετρά αντίστροφα έως τις 30 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πείσει ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για να αποφύγει την χρεοκοπία.

 

 «Δεν είναι η Μέρκελ, ούτε οι άλλοι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση που θα αποφασίσει για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στο ευρώ» είπε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveldt.

Financial Times

Δεν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής διαμήνυσαν οι ηγέτες στον Τσίπρα. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους, υποστηρίζει ο Ολαντ. Τα τελεσίγραφα και η αναμονή της Αθήνας για την τελική στάση της Αγκελα Μέρκελ.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και γράψει με τους τρεις θεσμούς μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο την Κυριακή για την εξέταση των συμβιβαστικών προτάσεων, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδου.

Οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η σύνοδος δεν είναι για «διαπραγματεύσεις» - κάτι πρακτικά αδύνατο με 19 μέλη παρόντα – και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση.

Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει μια ελάφρυνση χρέους και αναδιάρθρωση, του είπε ο κ. Ολάντ.

Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια τελευταία προσπάθεια να εξεταστεί η στρατηγική της κυβέρνησης. Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν πως ο κ. Τσίπρας θα γεφυρώσει τις δύο από ότι φαίνεται ασυμβίβαστες εντολές που έλαβε από τους ψηφοφόρους: να βάλει τέλος στην λιτότητα και να βάλει φρένο σε επιπλέον δαπάνες, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Η Σύνοδος συγκλήθηκε μετά την αποτυχία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να εξασφαλίσουν μια συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, η οποία θα απελευθέρωνε τα 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα για να πληρώσει το ΔΝΤ ως το τέλος του Ιουνίου ή να έρθει αντιμέτωπο με την χρεοκοπία.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς χρησιμοποίησε την συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο Έθνος για να επαναλάβει την σταθερή αντίθεση της κυβέρνησης στα σχέδια για περικοπές σε συντάξεις ή μισθούς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει μια «σκληρή επιλογή» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να κάνει «μια έντιμη συμφωνία με μια ελληνική κυβέρνηση που διαφωνεί με τις διασώσεις και θέλει να διαπραγματευτεί μια λύση που θα βάζει τέλος μια και καλλή στην ελληνική κρίση». Η δεύτερη επιλογή είναι «να ενδώσει στις σειρήνες» από την κυβέρνηση της, οι οποίες «την ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει την μόνη ελληνική κυβέρνηση που βασίζεται σε αρχές και που μπορεί να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε ένα μονοπάτι πραγματικών μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Δευτέρα πρόθυμη να συμβιβαστεί, αλλά θα συμβιβαστεί μόνο αν δεν της ζητηθεί να λάβει νέα δάνεια «υπό όρους που προσφέρουν λίγες ελπίδες ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της». «Η επιλογή, φοβούμαι πάρα πολύ, είναι δική της» αναφέρει. Σε ένα σημάδι ότι αυξάνεται η ανησυχία στην Ελλάδα, οι αποταμιευτές απέσυραν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ καταθέσεων την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές, το μεγαλύτερο ποσό που έχει φύγει από τότε που ανέλαβε την εξουσία η ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Πάνω από 6 δις. ευρώ έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα αυτήν την εβδομάδα και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι εκροές μπορεί να επιταχυνθούν όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα.

Βloomberg

H ελληνική κυβέρνηση έστειλε την τελευταία στιγμή νέο πακέτο προτάσεων στους δανειστές σε μια προσπάθεια να αποφύγει την μετωπική σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη που θα οδηγούσε την χώρα σε χρεοκοπία και capital controls.

Η τελευταία πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών και ήδη ενημερώθηκαν Μέρκελ και Ολάντ από τον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή. Η αποτυχία της συμφωνία θα οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, προειδοποιούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να χάσει την υπομονή της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

GUARDIAN

Στη νέα πρόταση της Ελλάδας αναφέρεται και ο Guardian επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει ελπίδα για το τέλος της κρίσης και επίτευξης συμφωνίας μετά από πέντε μήνες αδιεξόδου.

Die Welt

Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι πρέπει να συμφωνήσει με τους τρεις θεσμούς σε μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα.

Πληροφορίες: thetoc.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)