to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 17.05.2016

Πολιτική

Στα ορυχεία της ΔΕΗ η αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλλερ

Στο μεγαλύτερο ορυχείο της ΔΕΗ, στο Λιγνιτικό Κέντρο δυτικής Μακεδονίας, περιηγήθηκε η αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Σκα Κέλλερ, η οποία επισκέφθηκε την Κοζάνη, μετά από πρόσκληση του δημάρχου, Λευτέρη Ιωαννίδη.


Η κ. Κέλλερ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ποσότητες λιγνίτη που εξορύσσονται στο ορυχείο του νοτίου πεδίου αλλά και στα υπόλοιπα τέσσερα ορυχεία της περιοχής, τις ποσότητες λιγνίτη που έχουν απομείνει και πόσο χρονικό διάστημα επαρκούν για την καύση τους στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Η Πράσινη υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν στις τελευταίες ευρωεκλογές έδειξε να είναι καλά ενημερωμένη για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων και, όπως ανέφερε στον διευθυντή του νοτίου πεδίου, Κώστα Θεοδωρίδη, ο οποίος είχε αναλάβει την ξενάγησή της, κατάγεται από περιοχή της Γερμανίας που ακόμη και σήμερα λειτουργούν υπόγεια ορυχεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης λιγνίτη.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν στην Κ. Κέλλερ οι γιγάντιες επιφανειακές λεκάνες εξόρυξης, ενώ χαρακτήρισε τον περιβάλλοντα χώρο του ορυχείου «σεληνιακό τοπίο».

Συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Κοζάνης και τα επιτελικά στελέχη του, ενημερώθηκε για τις πηγές χρηματοδότησης κατασκευής της μονάδας, την γερμανική τράπεζα επενδύσεων, και για το γεγονός πως όταν η μονάδα δοθεί σε λειτουργία, περίπου το 2020-21, θα παράγει 650 Mw. Ο βαθμός απόδοσής της θα ανέρχεται στο 41% και θα αντικαταστήσει παλιές μονάδες που αποσύρθηκαν και είχαν βαθμό απόδοσης 22%.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων ρώτησε με ποιες διαδικασίες η ΔΕΗ παίρνει τα εδάφη από τους ενδιαφερόμενους και με ποιο τρόπο τούς αποζημιώνει, ενώ έδειξε ιδιαίτερη επιμονή, προκειμένου να μάθει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να προχωρήσει η ΔΕΗ στην περιβαλλοντική αποκατάσταση των εδαφών.

Επίσης, ξεναγήθηκε στους πρότυπους οπωρώνες που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ στην περιοχή και έλαβε ως δώρο λεβάντα και αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται δοκιμαστικά στα αποκατεστημένα αγροκτήματα της περιοχής. Τέλος, της πρόσφεραν, σε ειδική συσκευασία, ένα συλλεκτικό κομμάτι ορυκτού λιγνίτη της περιοχής, ηλικίας επτά εκατ. ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)