to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 11.10.2013

Πολιτισμός

Στα όρια χρεοκοπίας κινηματογραφιστές μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ

Οι έλληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας καταγγέλλουν ότι βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας, μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο -όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους- «προκάλεσε τεράστια προβλήματα».



Η ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου αναφέρει ότι «οι ανεξάρτητοι Έλληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται χρόνια στον οπτικοακουστικό χώρο και μαζί τους πλήθος εργαζομένων (τεχνικοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές, ηθοποιοί, κ.ά.) βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Οι δύο ενώσεις καταγγέλλουν ότι «το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε τεράστια προβλήματα». 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι παραγωγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη διακόπηκαν δίχως καμία προειδοποίηση αφήνοντας άνεργους εκατοντάδες εργαζόμενους. Τέσσερις μήνες μετά το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση που ως ενδιάμεσος φορέας έχει αναλάβει τα χρέη της ΕΡΤ ΑΕ:

- Δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ακόμη και για οπτικοακουστικά έργα που έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά και προβληθεί από την ΕΡΤ Α.Ε. και οι παραγωγοί έχουν εκδώσει τιμολόγια.

- Δεν εξοφλεί τα οφειλόμενα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών».«Από τις αρχές Ιουλίου 2013 οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες υποχρεούνται να καταβάλουν το ΦΠΑ για τιμολόγια που ουδέποτε εισέπραξαν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ενώσεις αναφέρουν ότι στις 30 Ιουλίου 2013, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου σε συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μανάλη συμφώνησαν να προσκομίσουν επικυρωμένα αντίγραφα των τιμολογίων και των συμβάσεων παραγωγής , προκειμένου ο δεύτερος να εισηγηθεί την αποπληρωμή τους στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

«Με έκπληξη μαθαίνουμε σήμερα ότι κάποιοι φάκελοι χάθηκαν και ότι η αποπληρωμή δεν πρόκειται να γίνει όσο το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα τελεί "υπό κατάληψιν"» αναφέρει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξοφλήσει τα χρέη του, συμβάλλοντας στη λύση του οικονομικού αδιεξόδου των δημιουργών οπτικοακουστικών παραγωγών, γιατί αλλιώς οδηγεί στην χρεοκοπία την ελληνική παραγωγή και, ακυρώνει τελικώς, την καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι τόσο αναγκαία για τον τόπο μας αυτή την εποχή».

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)