to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 28.03.2017

Πολιτική

Στα… κάγκελα το Μαξίμου για τον ρόλο Στουρνάρα

Κυβερνητικοί κύκλοι συνδέουν τη ξαφνική κινητικότητα Στουρνάρα με τις ανάλογες κινήσεις που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στο ευρύτερο σημιτικό «στρατόπεδο» - Το Μαξίμου ταυτίζει τις κινήσεις του διοικητή της ΤτΕ με τα σενάρια που εξυφαίνουν συγκεκριμένοι κύκλοι του εξωτερικού - Τι αναφέρει η Κατερίνα Ακριβοπούλου στο altsantiri.gr


Την από καιρό εντονότατη δυσφορία της κυβέρνησης για τον Γιάννη Στουρνάρα επιβεβαίωσε σήμερα εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι ότι «οι θεσμικοί παράγοντες δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία». Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε σχετικά με την έναρξη της ομιλίας του, χωρίς να περιμένει τη διαδικασία των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους:

Η σχετική αναφορά του Δ. Τζανακόπουλου:

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ωστόσο, η στάση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύουν το δίχως άλλο, την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

Θα ήταν καλό, όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση –επικαλούμενοι μάλιστα τη θεσμική τους ανεξαρτησία, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης – να αναρωτηθούν:

· Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα λιτότητας 3,6 δισ. το Δεκέμβρη του 2015, όπως ζητούσε το ΔΝΤ;

· Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν τα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. για το 2018 και το 2019;

Και επίσης:

· Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για λόγους μάλιστα αμιγώς εσωτερικής πολιτικής;

· Ή μήπως η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα της περιόδου 2010-2014 που εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από το 120% στο 180%; 

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι βεβαίως γνωστές στο πανελλήνιο, ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που επιλέγουν αντί να κάνουν αντικειμενικές αναλύσεις, να δημοσιολογούν και να πολιτικολογούν».

Βολές από Γ. Δραγασάκη και  Χρ. Σπίρτζη

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι «βολές» του Γιάννη Δραγασάκη στην τηλεοπτική εκπομπή «Focus», στην ΕΡΤ, αλλά και τοποθέτηση «βόμβα» του Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα «Kontra News». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε χθες με νέα επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «να πάψουν μερικοί να κινδυνολογούν ως Πόντιοι Πιλάτοι και ουδέτεροι σχολιαστές».

Είχε προηγηθεί μπαράζ παρεμβάσεων του Γιάννη Στουρνάρα τόσο με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», μέσω της οποίας καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ένα πολιτικό μανιφέστο, όσο και χθες σε άλλη συνέντευξη στον Μανώλη Καψή, για το capital.gr, όπου επανέλαβε τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν κλείσει η συμφωνία. Τελευταία κίνηση που προκαλεί αίσθηση προέρχεται από τον υπουργό δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντωνή, ο οποίος έστειλε στη Βουλή δικογραφίες για τρία πολιτικά πρόσωπα, προεξάρχοντος του Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Κ. Ακριβοπούλου στο altsantiri.gr:

Κυβερνητικοί κύκλοι συνδέουν τη ξαφνική κινητικότητα Στουρνάρα με τις ανάλογες κινήσεις που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στο ευρύτερο σημιτικό «στρατόπεδο», από το οποίο προέρχεται υπενθυμίζεται και ο διοικητικής της ΤτΕ. Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε σήμερα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να γίνουν δηλώσεις, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά το 2004 απόψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το Μαξίμου ταυτίζει τις κινήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τα σενάρια που εξυφαίνουν συγκεκριμένοι κύκλοι του εξωτερικού για πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα από την παρούσα Βουλή με στόχο τη συγκρότηση οικουμενικού σχήματος με επικεφαλής τον διοικητή της ΤτΕ.

«Τον θέλουν ως νέο Παπαδήμο», λένε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται κάτι τέτοιο και εκτιμώντας παράλληλα ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει ενεργό ρόλο στις νέες παράλογες απαιτήσεις που προβάλει κάθε τόσο, ξαφνικά, μερίδα των δανειστών. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι η όλη εκστρατεία έχει ως σκοπό να αποδίδεται στην κυβέρνηση η καθυστέρηση, δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση να την κατηγορεί ως υπεύθυνη για την αστάθεια και την αβεβαιότητα.

Όπως όλα δείχνουν ο «πόλεμος» θα έχει πολλές συνέχειες…

Η απάντηση του Δ. Τζανακόπουλου σε σχετική ερώτηση:

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ο κ. Στουρνάρας δεν θα μπορούσε να κάνει, ως αρμόδιος τραπεζίτης, μια δήλωση ή να δώσει μια συνέντευξη εκφράζοντας την ανησυχία του; Το λέω αυτό, γιατί από τις δηλώσεις που κάνατε αρχικά, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ενόχληση. Και το ρωτάω αυτό γιατί θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης, το οποίο εκφράζεται μέσω του κ. Στουρνάρα, ότι υπάρχει κάτι άλλο; Και θέλω και ένα άλλο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε. Εάν σας έχει ζητηθεί επιστολή γι` αυτά που έχετε συμφωνήσει μέχρι σήμερα από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Οι θεσμικοί παράγοντες και ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η ελληνική οικονομία. Θα πρέπει, όμως, να αποφεύγουν την πολιτικολογία. Θα πρέπει να έχουν ένα καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση με όλα όσα περιέγραψα και προηγούμενα, δεν βρίσκεται, κυρίως, στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Εγώ θα έλεγα ότι δεν βρίσκεται καθόλου στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αντιθέτως έχει να κάνει με παράλογες απαιτήσεις τις οποίες έχει προβάλει το ΔΝΤ και κατά τη διάρκεια της πρώτης, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της β΄ αξιολόγησης. Επομένως, αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς θα ήταν ένα καθαρότερο και μη πολιτικό βλέμμα από παράγοντες οι οποίοι έχουν θεσμική ανεξαρτησία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις τεχνικές διαβουλεύσεις οι οποίες γίνονται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Ανταλλάσσονται καθημερινά δεκάδες e-mail, ανταλλάσσονται καθημερινά απόψεις με τους θεσμούς και τηλεφωνικά, αλλά και σε τηλεδιασκέψεις. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε ανακοινώσεις για την κάθε μεμονωμένη επικοινωνία που γίνεται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)