to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:33 | 26.01.2022

Διεθνή

Στα χέρια της Ρωσίας οι απαντήσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα παρέδωσε την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας // Με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας // Η «Ενιαία Ρωσία» ζήτησε στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Πούτιν // Στον διπλωματικό «χορό» και οι πρεσβείες // Διεθνείς αντιδράσεις


Ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις απαντήσεις στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του. «Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό κανάλι CNN είχε μεταδώσει ότι η αμερικανική πλευρά προτίθεται να παραδώσει στην Μόσχα γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Πότε θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το περιεχόμενο των απαντήσεων

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου έδωσε στην δημοσιότητα δύο σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες η Μόσχα αναμένει από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: «Οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα είναι πιο ενοχλητικές για την Ε.Ε. απ' ό,τι για την Ουάσινγκτον», τονίζουν αναλυτές

Νωρίτερα η Μόσχα έλαβε προφορικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Η Ρωσία έλαβε προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, «ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.

«Ο κόσμος έχει φθάσει σε επικίνδυνο σημείο»

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σ' ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Έξι αμερικανικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σήμερα σε μια αεροπορική βάση της Εσθονίας και θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση εβδομάδα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν ανέφερε τα μαχητικά αμερικανικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν στην Εσθονία.

«Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στην αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία.

Τα F-15 θα ενισχύσουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Αστυνόμευση της Βαλτικής, δήλωσε η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command).

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία -χώρες της Βαλτικής πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.

Το ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει ότι η Δανία θα αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε μια κοντινή αεροπορική βάση της Λιθουανίας στο Σιαουλιάι την Πέμπτη.

«Τα αεροσκάφη σχεδιάζουν να συνεργαστούν με άλλα συμμαχικά έθνη σε όλη τη Βαλτική, ασκώντας εκπαιδευτικούς ελιγμούς αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους επιπρόσθετα, στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης», ανέφερε σε ανακοίνωση η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση.

Οι εντάσεις επιδεινώνονται καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας, περιβάλλοντας την Ουκρανία από βορρά, ανατολικά και νότια.

Επίσημες πιέσεις στον Πούτιν: Η «Ενιαία Ρωσία» ζήτησε στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ  

Το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» ζήτησε από τον Πούτιν να στείλει την αναγκαία στρατιωτική βοήθεια στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση και να υπερασπίσουν τους πολίτες τους. Την σχετική δήλωση έκανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) Βλαντίμιρ Βασίλιεφ.

Ο Βασίλιεφ, εκφράζοντας την ανησυχία του κόμματός του για την προστασία της ζωής των Ρώσων πολιτών που ζουν στα εδάφη των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» δήλωσε ότι στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας, στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα έγιναν διαβουλεύσεις και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία του καθεστώτος του Κιέβου».

Νωρίτερα παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ.

Στον διπλωματικό «χορό» και οι πρεσβείες

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν να φύγουν τώρα από την Ουκρανία 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν τώρα από τη χώρα, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης».

Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία «μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της.

Ο ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ λέει πως η Ουάσινγκτον τον πιέζει να φύγει 

Ο ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε σήμερα πως αμερικανοί αξιωματούχοι του ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του μέχρι τον Απρίλιο, εκτός εάν η Μόσχα χορηγήσει βίζα σε φρουρούς ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ανατόλι Αντόνοφ ανέφερε επίσης πως μία ομάδα ρώσων διπλωματών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αντόνοφ φέρεται να είπε πως συνολικά περισσότεροι από 120 διπλωμάτες και ρώσοι υπάλληλοι -- περίπου 300 άτομα εάν αθροιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους -- υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 4 χρόνια.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σάντσεθ: Μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα πυροδοτήσει μαζικές οικονομικές κυρώσεις προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ισπανίας

Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές οικονομικές συνέπειες αν εξαπολύσει οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την Φινλανδή ομόλογό του.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρωσία, αλλά είπε ότι θα ήταν σοβαρές.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν τόνισε ότι η επιλογή της χώρας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.

Βρετανία: Δεν κρίνουμε τη Γερμανία που δεν προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία 

Η Βρετανία δεν κρίνει χώρες που έχουν επιλέξει να μην προμηθεύσουν την Ουκρανία με φονικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Oυάλας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, εάν αισθάνεται ότι η Γερμανία κάνει αρκετά για να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάλας απάντησε: "το πλεονέκτημα του να είσαι στο ΝΑΤΟ είναι ότι υπάρχουν 30 σύμμαχοι, συνεπώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία με τον δικό μας τρόπο".

"Προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η βοήθεια με θανατηφόρο υλικό που έχει αμυντικό τακτικό χαρακτήρα είναι κάτι που χρειάζονται οι Ουκρανοί. Αλλά εμείς δεν κρίνουμε άλλες χώρες", σημείωσε.

Ραντεβού Μπάιντεν - Σολτς στον Λευκό Οίκο στις 7 Φεβρουαρίου

Στις 7 Φεβρουαρίου θα μεταβεί ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel του προηγούμενου Σαββάτου, ο κ. Μπάιντεν είχε προσκαλέσει ήδη νωρίτερα τον κ. Σολτς, ο τελευταίος ωστόσο είχε επικαλεστεί «ανειλημμένες υποχρεώσεις», κυρίως λόγω της αδυναμίας του κυβερνητικού συνασπισμού να καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. Σήμερα η BILD αναφέρει ότι οι δύο πλευρές προσπαθούσαν εδώ και μέρες να βρουν την κατάλληλη ημερομηνία. Από την πλευρά της Καγκελαρίας είχε πάντως γίνει σαφές ότι το ραντεβού στον Λευκό Οίκο θα έπρεπε να προηγηθεί της επίσκεψης του Καγκελάριου στο Κρεμλίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, αναμένεται δύσκολη, καθώς, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, το Βερολίνο απορρίπτει το αίτημα για παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικό και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ένα ακόμη αγκάθι στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις αφορά τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2 στη λειτουργία του οποίου αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης εκτιμάται ότι θα βρίσκονται ακόμη θέματα εξοπλισμών, αλλά και η πολιτική για το κλίμα.

___

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)