to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 10.05.2022

Οικονομία

Στα χέρια της κυβέρνησης το πόρισμα της ΡΑΕ - Η ώρα της αλήθειας για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ώρα αποφάσεων για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεσμευθεί σε τεράστια φορολόγηση των υπερκερδών. Βεβαίως η φορολόγηση δεν αρκεί, μένει να δούμε που θα κατανείμει τα κέρδη που θα φορολογήσει η Κυβέρνηση και αν θα εκφύγει από το νεοφιλελεύθερο δόγμα που τη χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα


Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Εκκρεμεί η λήψη των αποφάσεων για τον τρόπο φορολόγησής τους με έκτακτο τέλος 90%, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός αλλά και το πως αυτά τα έσοδα θα διοχετευθούν για να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 που εξέτασε η Ρυθμιστική Αρχή, τα μικτά κέρδη των καθετοποιημένων προμηθευτών ενέργειας (ΔΕΗ, Mytilineos, Ήρων, Elpedison) για την εξεταζόμενη περίοδο είναι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Αυτό που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί είναι το εάν από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν  πέρα από τις άμεσες εκπτώσεις που κάνουν οι πάροχοι, κυρίως η ΔΕΗ, και οι «έμμεσες» εκπτώσεις που αντανακλούν το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχουν προμηθευτές βάσει συμβολαίων που υπεγράφησαν προ κρίσης.

Η ΡΑΕ επισημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές στην προμήθεια, δηλαδή στη λιανική, οι οποίες εν μέρει οφείλονται στα σταθερά τιμολόγια τόσο στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες επιχειρήσεις) όσο και στη μέση και τη χαμηλή που συμφωνήθηκαν πριν από την ενεργειακή κρίση, σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην αγορά.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης χαρακτηρίζεται από τους προμηθευτές ως «έμμεση έκπτωση» προς τους καταναλωτές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)