to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 02.12.2012

left.gr

Πολιτισμός

Στα «Ενθέματα» της «Αυγής» σήμερα

Κείμενα των: Θόδωρου Παρασκευόπουλου, Νίκου Σαραντάκου, Βασίλη Παπαστεργίου, Νίκου Μπελαβίλα, Γιάννη Μπαλάφα, Χριστίνας Τσαμουρά, Κύρκου Δοξιάδη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη.



Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους ( enthemata.wordpress.com ), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

 

Κείμενα των: Θόδωρου Παρασκευόπουλου, Νίκου Σαραντάκου, Βασίλη Παπαστεργίου, Νίκου Μπελαβίλα, Γιάννη Μπαλάφα, Χριστίνας Τσαμουρά, Κύρκου Δοξιάδη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη.

 

Ο ηγεμόνας, η ηγεμονία και η θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος, ανατρέχει στην ηγεμονία της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, στην εποχή του κλασικού ιμπεριαλισμού, μας μιλάει για  την «ηθική ανωτερότητα» και την απώλειά της  και εξηγεί γιατί, στον σημερινό πολυπολικό κόσμο, η Γερμανία μπορεί να είναι ηγετική, αλλά όχι απαραιτήτως και ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη.



Το λόμπι της δραχμής και ο θίασος της ύφεσης. Ο Νίκος Σαραντάκος, στη μόνιμη στήλη του «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» μας μιλάει για τη λέξη «λόμπι» και την ετυμολογία της – με αφορμή το μόνιμο τροπάριο της ΝΔ που δεν χάνει ευκαιρία να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το «λόμπι» της δραχμής



Μετανάστες και μεταναστευτικές πολιτικές στην Ευρώπη της κρίσης. Συνέντευξη. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, ο Βασίλης Παπαστεργίου απαντάει σε ερωτήσεις όπως ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στους μετανάστες και τη μεταναστευτική πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη, ποιες είναι οι συνέπειες του Δουβλίνου 2, αν μπορεί να υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Αριστεράς.



Ασφαλείς πόλεις. Ο Νίκος Μπελαβίλας  ανασκοπεί τις αλλαγές που επέφερε, από το 2001 μέχρι σήμερα, στην καθημερινή ζωή των πόλεων η εναγώνια αναζήτηση της ασφάλειας – και πώς τελικά, εν ονόματι της ασφάλειας, οι πόλεις έγιναν λιγότερο ασφαλείς.



Είκοσι χρόνια χρειάστηκαν. Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού. Προδημοσίευση. Από το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα, που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες  (εκδ. νήσος) και παρουσιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, προδημοσιεύουμε τον επίλογο.



Μια Λαμπηδόνα στον Βύρωνα: Η «πρόσοδος» κι εμείς. Ξεκινώντας από την απόφαση του δήμαρχου Βύρωνα να παραδώσει σε ιδιώτες και να μετατρέχει σε μια ακόμα καφετέρια τη Λαμπηδόνα, η Χριστίνα Τσαμουρά μας παρουσιάζει το λαμπρό έργο της Λαμπηδόνας και καταθέτει σκέψεις για το κέρδος, την «πρόσοδο» και το κοινωνικό όφελος.



Γιατί φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κύρκος Δοξιάδης θέτει το ερώτημα και απαντά:  επειδή «η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά θα αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη μιας αλήθειας που ίσχυε εξαρχής αλλά που μας την έκρυβαν: ελευθερία, ισότητα και αλληλεγγύη πάνε μαζί».



Ο άρτος ημών ο επιούσιος. Με αφετηρία δύο εκδηλώσεις (την παρουσίαση του τόμου για την ιδιότητα του πολίτη σε επιμέλεια Μ. Κουζέλη και Δ. Χριστόπουλου και την εκδήλωση του Άρτου Ζωής για την Ορθόδοξη Εκκλησία έναντι της Χρυσής Αυγής) ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, στη μόνιμη στήλη του «Στην αρχή των τραγουδιών»,  μας μιλάει για την επάνοδο εννοιών όπως η συλλογικότητα, η αυτοκριτική, η εγρήγορση, η συμμετοχή – έννοιες που «συνιστούν τον άρτον ημών τον επιούσιον, όλων μας, πιστών και απίστων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)