to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 30.11.2013

πηγή: enthemata.wordpress.com

Πολιτική

Στα «Ενθέματα» αύριο 1η Δεκεμβρίου

Κείμενα των: Μάνου Αυγερίδη, Νίκου Σαραντάκου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Στέφανου Στεφάνου, Ιωάννας Παπαθανασίου, Άρη Καλαντίδη, Στρ. Μπουλαλάκη, Μάκη Κουζέλη , Φρανκ Ντέπε


Στήνοντας σημαίες στις κορφές μας. Σκέψεις του Μάνου Αυγερίδη με αφετηρία την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και τη στάση της κυβέρνησης: «Έχει σημασία το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός ψέλλισε τη λέξη “διάλογος”, παρότι την Πέμπτη, σε μια ακόμα παλινωδία του, δήλωσε ότι “δεν συζητάει όσο συνεχίζεται η απεργία” (δεν μπαίνω στη κουβέντα για το τι πρέπει να πράξουν οι απεργοί, αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι στις μαζικότατες, μέχρι τώρα, γενικές τους συνελεύσεις). Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να υποχρεωθεί να κάτσει σ’ ένα τραπέζι, αδιάλλαχτος ακόμα κι απρόθυμος να συζητήσει ουσιαστικά. […] Αυτή η επιτυχία, αυτή η μερική, υποκριτική ή πρόσκαιρη έστω υποχώρηση, πρέπει να πιστωθεί σε όσες και όσους δεν έκαναν και δεν θα κάνουν πίσω. Με την ελπίδα ότι μέσα από τους συλλογικούς αγώνες δεν αλλάζουν μόνο τα νομοσχέδια και οι υπουργικές αποφάσεις, αλλάζουν και οι νοοτροπίες».

Μια από τις σοβαρές στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς: η απαγόρευση πρόσμιξης γίδινου και αγελαδινού γάλακτος – και οι περιορισμοί στο ιχθυέλαιο. Ο Στρ. Μπουλαλάκης (ιδιοκτήτης του χώρου εστίασης «Ο ιχθυάλευρος» και εισαγωγέας τραγίσιου γάλακτος) σχολιάζει τις 37 προτάσεις των ειδικών του ΟΟΣΑ για την άρση των στρεβλώσεων στην  ελληνική αγορά. Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις του ΟΟΣΑ, η άρση των περιορισμών στις προσμίξεις γάλακτος και ελαίων, η απρόσκοπτη εισαγωγή ιχθυελαίων κ.ά. (Προσοχή, δεν είναι «τρολιά», είναι αλήθεια!).

Γενόσημα φάρμακα και μνημονιακά φαρμάκια. Ο Νίκος Σαραντάκος, στη μόνιμη στήλη του «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» γράφει για την υγεία, τα γενόσημα και τα φάρμακα: «Οι τσιρίδες και οι συκοφαντίες του υπουργού (οΘντκ) Υγείας ίσως δεν άφησαν να φανεί η ουσία του προβλήματος, που είναι ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη όχι ισομερώς αλλά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη θιγούν σχεδόν καθόλου οι τιμές των ακριβών πρωτότυπων εισαγόμενων φαρμάκων, και να μειωθούν κι άλλο οι τιμές των ελληνικών γενόσημων (που έχουν ήδη μειωθεί πολύ). Τα γενόσημα καθαυτά δεν βλάφτουν, την υγεία την πειράζει σοβαρά η γενόσημη δημοκρατία μας που μας ποτίζει μνημονιακό φαρμάκι».

Σκέψεις για μια αριστερή επανίδρυση της Ευρώπης. Ευρώπη, δημοκρατία, κοινωνικός πειραματισμός. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  για τη δημοκρατία και τον κοινωνικό πειραματισμό στην Ευρώπη: «Η εποχή του νεοφιλελευθερισμού οδήγησε σε ένα σοβαρότατο έλλειμμα στη “βιοποικιλότητα” των παραγωγικών λύσεων. Η εμπορευματοποίηση των δημοσίων αγαθών κοινής ωφέλειας μπορεί να αποτελεί το ακραίο παράδειγμα, με καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων σε πολλές περιοχές, αλλά το ίδιο ισχύει και στον σκληρό πυρήνα της παραγωγικής διαδικασίας, όπου κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του κέρδους και της επιχειρηματικότητας. Χρειαζόμαστε προστασία για παραγωγικά και κοινωνικά πειράματα (συνεταιρισμοί, αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες, κοινωνική οικονομία κλπ.), που δεν μπορούν να ανθίσουν σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών, με ένα διαφορετικό πλαίσιο».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Ένας από τους πολλούς», ένας και μοναδικός. Προδημοσίευση από την αυτοβιογραφική αφήγηση του Στέφανου Στεφάνου «Ένας από τους πολλούς της  ελληνικής Αριστεράς [έτη] 1941-1971», που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Θεμέλιο (καταγραφή-σχολιασμός: Χριστίνα Αλεξοπούλου). Το κεφάλαιο που μιλάει για το πώς γιόρτασαν οι εξόριστοι το Πάσχα του 1950 στα Γιούρα: Τα «τραπέζια» ήταν απλά σεντόνια ή κουβέρτες στρωμένες κατάχαμα στο γύρο της πλατείας και οι συνδαιτημόνες, καθισμένοι σταυροπόδι, κατάχαμα κι αυτοί φυσικά. [..] Μετά το ομαδικό φαγητό, άρχισαν τα τραγούδια, ανακατεύτηκαν οι ήχοι της Ηπείρου με τις νησιώτικες μελωδίες και τα θρακιώτικα χορευτικά με τα καλαματιανά και τα τσάμικα της Παλιάς Ελλάδας. Κάποια στιγμή βγήκε και η γκάιντα στη μέση και οι θρακιώτικοι χοροί –ο χασάπικος, η μπαϊντούσ’κα, ο πηλαλητός– κέρδισαν τη μερίδα του λέοντος του γλεντιού. Καμάρωνα τα παλικάρια μας, από το Σουφλί, το Ελληνοχώρι, το Πύθιο, τη Θυρέα, τη Στέρνα, τη Βύσσα, να πετούν στον αέρα. Χόρεψα χασάπικους, καρσιλαμάδες, μπαϊντούσ’κες και ζωναράδικους, που τους ήξερα σχεδόν από γεννησιμιού μου».

Επάλληλοι κύκλοι. Αποσπάσματα από την εισαγωγή της ιστορικού Ιωάννας Παπαθανασίου στο βιβλίο του Στέφανου Στεφάνου: «Η ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στο “είμαι”, στο “ανήκειν” και το “συνανήκειν,  όπως και η λελογισμένη διαβάθμιση του “αισθάνομαι», “γνωρίζω, “κατανοώ» –στοιχεία αναλλοίωτα μιας διαμορφωμένης μέσα στα χρόνια ταυτότητας–, διαπερνούν και τις σελίδες του βιβλίου. Στον πυρήνα της συνυπάρχουν ο στρατευμένος κομμουνιστής και ο μαρξιστής διανοούμενος, ένας άνθρωπος που δεν έπαψε ποτέ να αναζητά τις σχέσεις των κοινωνικών υποκειμένων, να αναστοχάζεται τις ανθρώπινες αξίες μέσα στο χρόνο, αλλά και να αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση την υπόθεση της Αριστεράς, αυτή τη μεγάλη συλλογικότητα στην οποία έταξε εαυτόν».

Η πρόταση της αποανάπτυξης. Προδημοσίευση από τον Πρόλογο του ομώνυμου βιβλίου του θεωρητικού της αποανάπτυξης Κάρλος Τάιμπο (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων), ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου: «Το πρόγραµµα της αποανάπτυξης γεννιέται από δύο σηµαντικές παραδοχές: αφενός το γεγονός ότι ζούµε σε έναν πλανήτη µε περιορισµένη δυνατότητα σε πόρους, αφετέρου ότι µπορούµε να ζήσουµε καλύτερα µε λιγότερα. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να απαλλαγούµε από τη λογική της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, όπως επίσης να ξεφύγουµε από την επίβουλη, πανταχού παρούσα παραδοχή που συσχετίζει κατανάλωση και ευµάρεια». (μετάφραση: Νίκος Κοκκάλας).

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, η Ελλάδα και η Ευρώπη. Σχόλιο του Άρη Καλαντίδη «Με άλλα λόγια η νέα κυβέρνηση α) αποκλείει τα ευρωομόλογα και β) επιμένει στην αρχή της ταυτόχρονης ανταγωνιστικότητας όλων των κρατών-μελών.  Η Α. Μέρκελ ακολουθεί, με αυτό τον τρόπο, το ορθόδοξο ιδεολογικό δόγμα που επικρατεί ανάμεσα στους γερμανούς οικονομολόγους και μοιάζει να μην έχει πληγεί καθόλου από την κρίση».

Διδασκαλία εν δράσει. Ο Μάκης Κουζέλης γράφει, με αφετηρία τον συλλογικό τόμο Φιλοσοφία και επιστήμες στον εικοστό αιώνα (επιμ. Αριστείδης Μπαλτάς-Κώστας Στεργιόπουλος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης): «Κι όμως, ό,τι συνιστά μια ιστορική έκθεση των μορφών που παίρνει αυτή η σχέση στον εικοστό αιώνα αποτελεί συναρπαστική αφήγηση – διδακτική ακριβώς ως συναρπαστική. Καθώς η ανάγνωση μας μεταφέρει και μας εγκαθιστά στο εσωτερικό ενός σεμιναρίου, μαθαίνουμε. Το υλικό είναι πλούσιο, είναι πολύ καλά επιλεγμένο και είναι δουλεμένο. Δουλεμένο από μια θέση κατοχής της γνώσης, του κλάδου, με μια διαλογική-διδακτική πρόθεση και με ένα άμεσα διακριτό μέλημα να δώσει, να εξηγήσει, να αποσαφηνίσει, να κάνει κατανοητό το διακύβευμα».

Ευρωπαϊκή Ένωση: η διαιρετική τομή δεν είναι ανάμεσα σε κράτη και κυβερνήσεις, αλλά σε τάξεις. Συνέντευξη. Ο γερμανός μαρξιστής Φρανκ Ντέπε θα βρεθεί στην Αθήνα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάλεξης Πουλαντζά. Με την ευκαιρία αυτή, μίλησε στον Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο: «Πρέπει εδώ να επισημάνω ότι η Ε.Ε. απέχει πολύ από την Ευρώπη όπως την αναλύει ο Λένιν στο έργο του για τον ιμπεριαλισμό. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, μολονότι έχουν βαθιές αποκλίσεις στα συμφέροντά τους, δεν βρίσκονται στο κατώφλι εμπόλεμης κατάστασης. Η Γερμανία επιβάλλει στα αδύναμα κράτη την πολιτική της λιτότητας προς όφελος των συμφερόντων της  εξαγωγικής βιομηχανίας της και του  χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)