to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 08.05.2015

Πολιτική

Στα ΕΛΠΕ εσπευσμένα ο Παν. Λαφαζάνης: «Άμεση αναζήτηση των αιτιών της τραγωδίας»

«Να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επανασχεδιασμός τους εάν κριθεί αναγκαίο», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπ. ΠΑΠΕΝ


Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολο Αλεξόπουλο, μετέβη στα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ στον Ασπρόπυργο, όπου συνολικά έξι (6) εργαζόμενοι τραυματίστηκαν το πρωί στο τραγικό περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων, Ευστάθιο Τσοτσορό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γρηγόρη Στεργιούλη, από τους οποίους  ενημερώθηκε αναλυτικά για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

Αμέσως μετά, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία -εκτός από τα στελέχη της Διοίκησης - συμμετείχαν, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς και Θωμάς Κώτσιας.

«Βιώνουμε μια τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους. Αυτό το συμβάν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επί της ουσίας, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν τα ΕΛ.ΠΕ, που αποτελούν στολίδι για την εθνική οικονομία και πρέπει να το διαφυλάξουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, κάλεσε τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση να συγκροτήσουν ένα «σκληρό μέτωπο», το οποίο θα δράσει αστραπιαία και υπεύθυνα, δείχνοντας αποφασιστικότητα και θέληση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επανασχεδιασμός τους εάν κριθεί αναγκαίο.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας και τη συνομιλία του με εργαζόμενους που ήταν παρόντες την ώρα της ανάφλεξης στη μονάδα των διυλιστηρίων, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους : 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης, θέλω να εκφράσω την οδύνη μας για τη σημερινή τραγωδία στα ΕΛ.ΠΕ. Ευχόμαστε σε όλους τους τραυματίες ότι το καλύτερο και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συμπαρασταθούμε στους τραυματίες αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους. Ευχόμαστε να μην θρηνήσουμε θύματα. 

Από κει και πέρα, αυτό που επειγόντως χρειάζεται είναι να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Αυτό που προέχει, είναι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων. Η ασφάλεια στη λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ είναι για μας ύψιστο καθήκον. Δεν μπορεί να λειτουργούν τα ΕΛ.ΠΕ χωρίς ασφάλεια. Επομένως, η διερεύνηση αυτής της τραγωδίας είναι μια παρακαταθήκη για να ληφθούν τέτοια μέτρα, ώστε ατυχήματα και τραγωδίες σαν τη σημερινή να μην ξαναγίνουν ποτέ στα ΕΛ.ΠΕ. Αυτή είναι η δική μας επιδίωξη ως Κυβέρνηση και αυτή είναι η διαβεβαίωση που μας έδωσε η Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. 

Όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ και εργαζόμενοι, χρειάζεται να προασπίσουμε την αξιοπιστία στην λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ, να διασφαλίσουμε πλήρως την υγεία και την ζωή των εργαζομένων. Την ασφάλεια στην εργασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Κύριε Υπουργέ, σχετικά με το ατύχημα, έχετε ενημερωθεί για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε; Ακούσαμε για τραγικές συνθήκες, εργολαβικό λάθος, λάθος γραμμή, ελλειπή μέτρα ασφαλείας κλπ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Ακούσαμε, βεβαίως, και τη Διοίκηση και τους συνδικαλιστές - εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρία, μιλήσαμε με τους εργαζόμενους, πήγαμε στον χώρο της τραγωδίας. Αυτή την ώρα, αυτό που ζητήσαμε - και το ζητήσαμε επειγόντως ως Κυβέρνηση κι εγώ ως αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει τα ΕΛ.ΠΕ - είναι η άμεση, ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας. Πρέπει να αποδοθούν, εδώ και τώρα, ευθύνες όπου υπάρχουν και να αναδειχθούν τα αίτια. Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον. Η ασφάλεια, όπως σας είπα, στα ΕΛ.ΠΕ είναι το πρώτο μέλημά μας. Και θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια στα ΕΛ.ΠΕ. Δεν πρόκειται εμείς να επιτρέψουμε να υπάρχουν συνθήκες, στο μέλλον, για να επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Διαπιστώθηκαν κενά ασφαλείας ; Γιατί…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Οπωσδήποτε, όταν έχουμε μια τέτοια τραγωδία, υπάρχουν αιτίες. Αυτές οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν ταχύτατα. Η υπόθεση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στις καλένδες. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί αμέσως. Εδώ και τώρα. Και σε βάθος. Όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν και να υπάρξει τιμωρία στους υπεύθυνους, εάν και εφόσον υπάρχουν. Να αναζητηθούν οι αιτίες και οι αιτίες να θεραπευθούν, πάραυτα. Γενικότερα, πρέπει να εξεταστεί το σύστημα ασφάλειας στη λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ. Θέλουμε τα ΕΛ.ΠΕ να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια. Η ζωή των εργαζομένων είναι πάνω απ’ όλα. Πρέπει να εργάζονται με απόλυτη ασφάλεια και να ξέρουν ότι μπαίνοντας για να δουλέψουν θα γυρίσουν στις οικογένειές τους ασφαλείς και υγιείς, χωρίς να πειραχθεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι τους. Αυτό είναι για μας το πρώτο μέλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάσταση των τραυματιών, τι εικόνα έχετε κ. Υπουργέ; 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Για τους τραυματίες, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι. Έχουμε πληροφορίες αλλά, ξέρετε, σ’ αυτά τα θέματα καλύτερα να μιλάνε οι γιατροί και όχι οι πολιτικοί. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)