to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 03.02.2014

πηγή: alterthess

Κοινωνία

Στα διόδια Μαλγάρων οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση να μην δεχτούν τον ειδικό εκκαθαριστή και να μην κλείσει το εργοστάσιο, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ σε συνέλευση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή - «Το λουκέτο δε μας δεσμεύει», δηλώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Συγκεκριμένα, μεταξύ των αποφάσεων που έλαβαν είναι να συγκεντρωθούν σήμερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου το πρωί στα διόδια των Μαλγάρων προκειμένου να διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, σχετικά με την απόφαση να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική συνάντηση (Υπουργό Οικονομικών και Άμυνας) με εκπροσώπους των εργαζομένων και τον πρόεδρο του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδη στις 2 το μεσημέρι στην Αθήνα. 

Επίσης, την Τρίτη οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν επαφές με βουλευτές και κόμματα, ενώ θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν την περεταίρω στάση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσουν και σε άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα, ενώ θα εξεταστεί και ο αποκλεισμός του εργοστασίου.

Στο μεταξύ, αναμένουν την καθαρογράφηση της δικαστικής απόφασης για να ενημερωθούν για το σκεπτικό της και για τους λόγους που έγινε δεκτό το αίτημα του δημοσίου για εκκαθάριση της ΕΛΒΟ και απορρίφθηκαν τα επιχειρήματα που προέβαλαν κατά την κύρια παρέμβασή τους στο δικαστήριο.

Αίτημα των εργαζομένων είναι να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΛΒΟ ως αμυντικής βιομηχανίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων και να σταματήσει το πάρτυ των ιδιωτών προμηθευτών. Τονίζουν ακόμη ότι η διάσπαση της ΕΛΒΟ σε αμυντικό και εμπορικό τμήμα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του οργανισμού και απολύσεις. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν τον ειδικό εκκαθαριστή και για αυτό τον λόγο έχουν ήδη προχωρήσει σε αποκλεισμό του εργοστασίου. Ζητούν ακόμη να οριστεί διοίκηση στην ΕΛΒΟ και αυτή να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση της ΕΛΒΟ προκειμένου να μπει σε διαδικασία παραγωγής άμεσα. Τέλος οι εργαζόμενοι καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε ανυπακοή ενάντια στο κλείσιμο της ΕΛΒΟ για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και την νίκη του αγώνα των εργαζομένων. 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Το λουκέτο στην ΕΛΒΟ δε δεσμεύει την κυβέρνηση της Αριστεράς

Με αφορμή τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, όπως και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας Γιάννης Αμανατίδης, Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, Γιώργος Βαρεμένος, Ιωάννα Γαϊτάνη, Θοδωρής Δρίτσας, Αγνή Καλογερή, Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:  

«Σύμφωνα με προχθεσινά (1.2.2014) δημοσιεύματα, η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ) έγινε δεκτή. Ειδικός εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young, η οποία είναι γνωστή για τις προνομιακές σχέσεις της με την Τρόϊκα.

 H απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης ανοίγει - δυστυχώς - την πόρτα στην καταγγελία συμβάσεων εργασίας και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ ΑΒΕ. Έχουμε ήδη ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή τα στοιχεία που επικαλέστηκε ενώπιον Δικαστηρίου το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία και θα αξιολογηθούν με προσοχή.  

Το «λουκέτο» στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, όπως πριν λίγους μήνες και το «μαύρο» στην ΕΡΤ, δεν δεσμεύουν το ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την στήριξή του στους εργαζόμενους και δεσμεύεται να επιδιώξει την πλήρη αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την ανάκτηση των περιουσιακών της στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.» 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)