to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 01.11.2017

Κοινωνία

Ομόφωνη απαλλαγή: Νίκη των δημάρχων Χαλανδρίου και Ζωγράφου, παύει η δίωξή τους

Ομόφωνα απάλλαξε το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους δημάρχους Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσο, και Ζωγράφου, Τ. Καφατσάκη, καθώς και τις Δ/ντριες Διοικητικού των 2 Δήμων, που διώκονταν επειδή το 2014 αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία για τον "επανέλεγχο" των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων για την υποτιθέμενη αξιολόγηση του τότε υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία θα οδηγούσε στην απόλυση 6.500 εργαζομένων στους OTA της χώρας.


Απαλλαγή των κατηγορουμένων ήταν η Εισαγγελική πρόταση, με σκεπτικό βασισμένο στη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, και το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοίνωσε την (ομόφωνη) αθωωτική απόφαση.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν, από το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, οι Δήμαρχοι Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη και Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, οι οποίοι παραπέμφηκαν, επειδή το 2014 μαζί με άλλους συναδέλφους τους, είχαν αρνηθεί να παραδώσουν στοιχεία για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων των υπαλλήλων των δήμου τους, στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο «τιμόνι» του οποίου ήταν τότε, ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απόφαση της Εισαγγελέως στηρίχτηκε στο Άρθρο 100 του Ν.4483/2017, γνωστό και ως πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, του ΥΠΕΣ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή, και προβλέπει την οριστική παύση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων Δημοτικών Υπαλλήλων και Δημάρχων, για τη μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων

Στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καλούνται να δικαστούν σήμερα Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, επειδή, αμέσως μόλις είχαν αναλάβει τη διοίκηση των Δήμων, τον Σεπτέμβριο του 2014, αρνήθηκαν με "εντέλλεσθε" να παραδώσουν τους φακέλους με στοιχεία για τη δήθεν αξιολόγηση και τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων των υπαλλήλων των Δήμων τους, όπως απαιτούσε η τότε κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης.

«Εμποδίσαμε τη διαδικασία απόλυσης εκατοντάδων υπαλλήλων μας και διότι επρόκειτο για μεγάλη αδικία σε βάρος ανθρώπων που δουλεύουν χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά και γιατί οι Δήμοι μας, χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς».

Κοινή η δήλωση και των δύο δημάρχων, Τίνας Καφατσάκη (Ζωγράφου) και Σίμου Ρούσσου (Χαλανδρίου), που δικάζονται, στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και φιλοξενήθηκαν Στο Κόκκινο στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη (ακούστε...)

Μαζί τους διώκονται και οι διευθυντές Διοικητικού των δύο δήμων. Να σημειωθεί πως η δήθεν αξιολόγηση και ο «επανέλεγχος» των συμβάσεων των υπαλλήλων των δήμων αποτελούσαν το πρόσχημα για απολύσεις τουλάχιστον 6.500 εργαζομένων στους ΟΤΑ της χώρας.

Με την πράξη τους αυτή οι δήμαρχοι (συνολικά αρνήθηκαν τότε 5 δήμαρχοι) υπεράσπισαν το δημόσιο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το δικαίωμα στην εργασία από την νεοφιλελεύθερη επίθεση που επιθυμούσε διακαώς χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων, διάλυση βασικών τομέων της Τ.Α. και απόδοσής τους στους ιδιώτες εργολάβους και περιορισμό της Τ.Α. σε ανώδυνες λειτουργίες.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 100 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι στη Βουλή υπό τον τίτλο: “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις”, προβλέπεται η «παύση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων»

Στάση εργασίας των εργαζομένων των δύο δήμων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια

Σημειώνεται ότι η άρνηση του δημάρχου Χαλανδρίου είχε προκύψει ως αποτέλεσμα ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο επίσης ομόφωνα δήλωσε τη συμπαράστασή του, με ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο.

Ανάλογη συμπαράσταση στους δύο διωκόμενους εκφράζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία στηρίζει τη στάση εργασίας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου την ίδια ημέρα, από τις 08:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι και ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους του δήμου σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια.

  • Mε αφορμή το γεγονός, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου εξέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης στη διωκόμενη Δήμαρχο Ζωγράφου και τη συνάδελφό τους.

Στο ψήφισμα, ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζομένους του Δήμου Ζωγράφου σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (Κτήριο 7 – Αίθουσα 3, Ισόγειο), κηρύσσοντας ταυτόχρονα τρίωρη στάση εργασίας από τις 09:30 – 12:30.

Το ψήφισμα

Συμπαράσταση από ΑΔΕΔΥ, ΠΕΔΑ και ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τους διωκόμενους δημάρχους Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσο και Ζωγράφου, Τ. Καφατσάκη, στηρίζει με απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Στην απόφασή της η ΠΕΔΑ ζητά την παύση των διώξεων των δύο δημάρχων, υπενθυμίζοντας ότι με άρθρο 100 του νόμου - "σκούπα" του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή, προβλέπεται η «παύση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων».

“Η ΠΕΔΑ αντιστέκεται στην ποινικοποίηση της στάσης των Δημάρχων που στήριξαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία”, αναφέρεται στην σχετική απόφαση όπου τα μέλη της Ένωσης ζητούν “να παύσει οριστικά η δίωξη για το ζήτημα αυτό κατά όλων των αιρετών και υπαλλήλων των Δήμων”.

Επισημαίνεται ότι, τη στήριξή της στους διωκόμενους δημάρχους έχει εκφράσει τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

  • Στη σελίδα του στο facebook ο Σίμος Ρούσσος σχολιάζει:

«Άργησαν λίγο αλλά δεν μας ξέχασαν. Σε δίκη λοιπόν την 1η Νοεμβρίου 2017 για το "εντέλλεσθε"δημάρχου και την μη παράδοση στοιχείων που θα οδηγούσαν σε 200 απολύσεις εργαζομενων στον δήμο Χαλανδρίου. Μεγάλη μας τιμή...»

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σ. Ρούσσος είχε κληθεί στον εισαγγελέα Εφετών στις 22 Οκτωβρίου 2014 με κλήση υπόπτου για παροχή εξηγήσεων!

Τότε ο δήμαρχος είχε δηλώσει: «Οδηγούμαι στη δικαιοσύνη, γιατί "δεν έδωσα" 200 οικογένειες στους κεφαλοκυνηγούς»

(επιμέλεια: Η.Τ.)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)