to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 01.06.2022

Οικονομία

«Ντρίπλα» της ΔΕΗ: Με αναβολή ξεκίνησε η δικαστική μάχη κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής (ενημέρωση)

Αναβολή για τις 6 Ιουλίου έδωσε το Πρωτοδικείο Αθήνας στην εκδίκαση των συλλογικών αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι καταναλωτικές ενώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, που κανονικά επρόκειτο να εξεταστούν σήμερα


Αναβολή για τις 6 Ιουλίου έδωσε το Πρωτοδικείο Αθήνας στην εκδίκαση των συλλογικών αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι καταναλωτικές ενώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, που κανονικά επρόκειτο να εξεταστούν σήμερα.

Η εν πολλοίς μάλλον αναμενόμενη απόφαση μετά την κίνηση της ΔΕΗ να ζητήσει αναβολή της εξέτασης των παραπάνω αγωγών, αφού ως «λαγός» τόσο της κυβέρνησης, που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, όσο και των ιδιωτών παρόχων ρεύματος, κατέθεσε, τελευταία στιγμή, αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο, πάει την όλη διαδικασία πίσω κατά τουλάχιστον ένα μήνα. Έτσι, στις 14 Ιουνίου θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου για το παραδεκτό του αιτήματος για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης.

Νωρίτερα, οι δύο πλευρές ξιφούλκησαν ενώπιον του Πρωτοδικείου για το αν θα πρέπει ή όχι να αναβληθεί η συζήτηση της πρώτης συλλογικής αγωγής καταναλωτικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων κατά της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ενάγοντες ζήτησαν από το δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό και παρελκυστικό» το αίτημα αναβολής. Τονίζουν, επίσης, πως αν η αναβολή δοθεί θα πρέπει να εξασφαλιστεί δέσμευση της ΔΕΗ πως μέχρι η υπόθεση κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο δεν θα δοθούν εντολές για διακοπές ρεύματος σε κανέναν καταναλωτή.

Οι συνήγοροι των καταναλωτών επεσήμαναν, επικαλούμενοι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πως καθημερινά αποστέλλονται αιτήματα διακοπής ρεύματος ακόμη και σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι, ζητούν από το δικαστήριο, εφόσον αναβάλει τη συζήτηση, να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ώστε να απλώσει δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές, ειδικά στην κατηγορία εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Θυμίζουμε ότι δύο συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ έχουν να κάνουν με τη μονομερή τροποποίηση όρων της σύμβασης με την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής στο σύνολο των οικιακών πελατών της και των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη χαμηλή τάση πέρυσι τον Αύγουστο, χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται νέες αγωγές από τις καταναλωτικές οργανώσεις κατά ιδιωτών παρόχων για τη μονομερή τροποποίηση σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο μεταξύ, πληθαίνουν και τα εξώδικα που λαμβάνουν οι πάροχοι σε εβδομαδιαία βάση από πελάτες τους αλλά και ο αριθμός των ατομικών αγωγών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναμένεται να καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να μην κόβεται το ρεύμα στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί ήδη τουλάχιστον τέσσερις προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση επειδή δεν έχει καταβληθεί το ποσό της ρήτρας. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Φάμελλος: ΔΕΗ και Κυβέρνηση εργαλειοποιούν την πιλοτική δίκη για να αποφύγουν το πρωτοδικείο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Παρέμβαση και από τη ΠΟΜΕΝΣ

Στο μεταξύ, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ΕΚΠΟΙΖΩ και κατά της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ).

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει επιβληθεί μονομερώς από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσοντας στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, δηλαδή και χιλιάδων συναδέλφων μας στρατιωτικών που βλέπουν τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς να ανατρέπονται για την κάλυψη της στοιχειώδους βιωτικής ανάγκης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΠΟΜΕΝΣ, με την πρόσθετη παρέμβαση που θα ασκήσει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επιδιώκει να γίνει δεκτή η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι ρήτρες αναπροσαρμογής και να διαταχθεί η ΔΕΗ να μην τις εφαρμόζει.

Η ευδοκίμηση της συλλογικής αυτής αγωγής είναι μεγάλης σημασίας, καθόσον τυχόν θετική έκβαση θα καλύπτει το σύνολο των καταναλωτών και επομένως και των στρατιωτικών, και καθένας θα δικαιούται να επικαλεστεί το δεδικασμένο της απόφασης αυτής για να σταματήσουν οι παράνομες χρεώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ.

Αίτημα για πιλοτική δίκη από τα golden boys του Μαξίμου

Εν αναμονή της προγραμματισμένης εκδίκασης των συλλογικών αγωγών της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ, η ΔΕΗ κατέθεσε στις 25 Μαΐου αίτημα για την εκδίκαση του ζητήματος μέσω πιλοτικής δίκης. Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Αρειο Πάγο.

Ηδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα η οποία αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα, και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Η ΔΕΗ μέσω της πιλοτικής δίκης επιδιώκει να βάλει τέλος στις μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και πιθανές αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που «μπορεί να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης και στάσης πληρωμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει το αίτημα να γίνει αποδεκτό από την ειδική επιτροπή του Αρείου Πάγου.  Η πλευρά των καταναλωτικών οργανώσεων πάντως εκτιμά από τη μέχρι τώρα νομική διερεύνηση του ζητήματος ότι το αίτημα της ΔΕΗ δεν πληροί τις προϋποθέσεις της πιλοτικής δίκης και αυτό θα επιχειρήσει να τεκμηριώσει στις 14 Ιουνίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)