to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 28.01.2020

Οικονομία

Στα 6,4 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος των ζημιών από τον Γηριόνη

Σε 6,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (Γηρυόνης: βροχοπτώσεις - πλημμύρες) που επικράτησαν στις 24 - 25 Νοεμβρίου 2019, σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.


Στο site της ΕΑΕΕ www.eaee.gr αναρτήθηκε η έρευνα για τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα 24 - 25 Νοεμβρίου 2019. Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις - μέλη οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,6% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας. Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων αναφέρεται σε 345 ζημιές, το ύψος των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 6,4 εκατ. ευρώ.

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 596 εκατ. ευρώ. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στα Δωδεκάνησα, στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ρόδου και Κω (ασφαλισμένη αξία 253 εκατ. ευρώ), Θάσου (ασφαλισμένη αξία 120 εκατ. ευρώ) και Αττικής (ασφαλισμένη αξία 45 εκατ. ευρώ).

Εξ ́ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 266 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 6,2 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 23.252 ευρώ. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 5,3 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος συνέβησαν στην Αττική (45,1% του συνόλου). Όσον αφορά την πρώτη εκτίμηση αποζημίωσης, τα μεγαλύτερα ποσά εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα, στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Κω (53,2% του συνόλου).

Η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 23.252 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 10,4‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 65.059 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 63.275 ευρώ για τους εμπορικούς και 6.776 ευρώ για τις κατοικίες.

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις της έρευνας 79 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 242 χιλ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.060 ευρώ.

Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 225 χιλ. ευρώ. Το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων των αυτοκινήτων που επλήγησαν ανέρχεται σε 840 χιλ. ευρώ.

Η πρώτη εκτίμηση αποζημιώσεων (προ απαλλαγών) έφθασε στο 288 ‰ των ασφαλισμένων κεφαλαίων.

Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (49,4% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (69,5% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην Αττική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)