to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο «φίλος» μου ο Λευτέρης και η καμένη γη του ΕΣΥ

Οι 2.500 μόνιμες θέσεις για το σύστημα Υγείας, των οποίων την προκήρυξη είχε εξασφαλίσει για το 2019 η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Ούτε μία από τις 454 θέσεις μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας που προκηρύξαμε έναν χρόνο πριν δεν έχει πληρωθεί.


Να ξεκαθαρίσω δυο-τρία πραγματάκια. Πρώτον, ο τίτλος δεν είναι εμπνευσμένος από την κλασική κωμική ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», δεύτερον ο Λευτέρης είναι αληθινό πρόσωπο και, τρίτον, δεν είναι ακριβώς φίλος μου, αλλά ένας άνθρωπος που γνωρίζω, ανήκει στο απέναντι πολιτικό στρατόπεδο και τον εκτιμώ.

Ο Λευτέρης, λοιπόν, είναι ένας επαγγελματίας Υγείας με καλές σπουδές, διάθεση να εξελιχθεί, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό του, ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα ως στέλεχος της Ν.Δ., εμπειρία και αξιοσημείωτη συνδικαλιστική και επιστημονική δραστηριότητα. Μέσα από τη θεσμική μας γνωριμία και ώς έναν βαθμό συνεργασία στο διάστημα της θητείας μου στο υπουργείο Υγείας, δεν σας κρύβω ότι θεωρούσα σχεδόν δεδομένη και απόλυτα κατανοητή την «αξιοποίησή» του σε κάποια θέση ευθύνης σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής.

Κομματικές επιλογές του συστήματος Μητσοτάκη
Πράγματι, όπως έμαθα πρόσφατα από έναν κοινό φίλο, ο Λευτέρης ενδιαφέρθηκε να αναλάβει θέση ευθύνης στη διοίκηση κάποιου νοσοκομείου, αλλά χωρίς ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης, με την ταμπέλα του «καραμανλικού» να τον συνοδεύει και χωρίς προφανώς σημαντική πρόσβαση στο περιβάλλον Μητσοτάκη, ο Λευτέρης έμεινε απλός παρατηρητής στο στήσιμο όχι απλώς ενός επιτελικού κράτους που στελεχώνεται από κομματικές επιλογές, αλλά ενός σκληρού πελατειακού κράτους απολύτου εμπιστοσύνης του συστήματος Μητσοτάκη.

Από τη συντριπτική πλειονότητα των επιλογών στις διοικήσεις των νοσοκομείων ή στην προεδρία του ΚΕΘΕΑ (για να μην ξεχνιόμαστε), απουσιάζουν άνθρωποι του συστήματος Υγείας, απουσιάζουν τεχνοκράτες σχετικοί με τις υπηρεσίες Υγείας και, αντίστοιχα, περισσεύουν τα κομματικά στελέχη, οι απόστρατοι, οι πολιτευτές, παλαιοί ή/και φιλόδοξοι.

Αντίστοιχη προσέγγιση επικρατεί και σε χαμηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας στο σύστημα Υγείας. Στο ΕΚΑΒ την επόμενη (κυριολεκτικά) της αλλαγής στη διοίκηση του Οργανισμού άλλαξαν οι υπεύθυνοι των γραφείων κίνησης όλης της χώρας, στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, η επίσης νέα διοίκηση “καρατόμησε” άμεσα τη διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, με εμπειρία 35 χρόνων, μετακινώντας τη σε “θέση ψυγείο”, καθώς και την υποδιευθύντρια διοικητικού, αφήνοντας τη θέση κενή, αλλά και τους προϊσταμένους σε επιστασία και προμήθειες.

Εκτός όμως από αυτές της «χειρουργικές» παρεμβάσεις σε θέσεις ευθύνης του συστήματος Υγείας, το υπουργείο Υγείας, που μέσα στο καλοκαίρι έδινε μεγαλειώδη συνέντευξη Τύπου μιλώντας για καμένη γη στην Υγεία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα επιβεβαίωσης αυτής της εικόνας.

Στις καλένδες οι 2.500 μόνιμες θέσεις
Οι 2.500 μόνιμες θέσεις για το σύστημα Υγείας, των οποίων την προκήρυξη είχε εξασφαλίσει για το 2019 η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Ούτε μία από τις 454 θέσεις μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας που προκηρύξαμε έναν χρόνο πριν δεν έχει πληρωθεί. Η προκήρυξη για στελέχωση νέων ΤΟΜΥ για την οποία δεσμεύθηκε ο Β. Κικίλιας στην Βουλή δεν έχει καν προγραμματιστεί, καθώς πρώτα το υπουργείο (η πολιτική ηγεσία) θέλει να αξιολογήσει τις υφιστάμενες ΤΟΜΥ -ναι, το ίδιο υπουργείο που «αξιολόγησε» ως επαρκείς για θέσεις ευθύνης διάφορους απίθανους- θέτοντας σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, ακόμη και οι πιο προσωρινές και ευέλικτες λύσεις για την κάλυψη κενών του συστήματος Υγείας, μέσω κυρίως της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, καθυστερούν χαρακτηριστικά, καθώς αφενός η πλατφόρμα για την εγγραφή λοιπού προσωπικού στους πίνακες δεν άνοιξε το φθινόπωρο και αφετέρου η εκ νέου εισαγωγή θεσμικών προϋποθέσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων έχει δίχως υπερβολή τριπλασιάσει τους χρόνους ανταπόκρισης στα αιτήματα που φθάνουν στο υπουργείο από όλο το σύστημα Υγείας. Οι συνέπειες στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, αλλά και του ΕΚΑΒ είναι ήδη ευδιάκριτες.

Άλλωστε, ακόμη κι αν τελικά το καλοκαίρι η γη του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν ήταν πραγματικά καμένη, προλαβαίνει να καεί μέχρι να καταφτάσουν ως από μηχανής θεότητες οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα) του κύριου Μητσοτάκη.

* Ο Σταμάτης Βαρδαρός είναι πολιτικός επιστήμονας και πρώην αν. γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)