to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 10.07.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Στ. Βαρδαρός: Απάντηση στα περί σοβιετοποίησης της Υγείας οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ με γιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες

Εκεί που το Δημόσιο δεν φτάνει, αξιοποιούνται οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, μετά την νομοθέτηση και στελέχωση των ΤΟΜΥ, αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων δομών, έρχονται οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ο αναπληρωτής ΓΓ Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Η ενίσχυση του συστήματος Υγείας «είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα και το βάρος πέφτει και στην πρωτοβάθμια φροντίδα με το νέο σχεδιασμό, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τις 3.000 επιπλέον προσωπικό, αλλά επίσης με τις στοχεύμενες "ενέσεις" επιπλέον δυναμικού που πραγματοποιούνται εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς και με αυτές που θα ακολουθήσουν», είπε ο κ. Βαρδαρός.
 
Η διαδικασία αυτή «είναι μία σημαντική τόνωση για το σύστημα Υγείας, είχε να «μπει» κόσμος για μία εξαετία και πλέον. Έχουμε ένα προσωπικό μέσα στο σύστημα που είναι και κουρασμένο και σε αρκετές μονάδες κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. Μπαίνει νέο αίμα με προοπτική, μεγάλο μέρος αφορά μόνιμες προσλήψεις ... προφανώς μένουν πάρα πολλά να γίνουν, ωστόσο ... η εικόνα αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει», όπως εκτίμησε.
 
Η παρέμβαση που γίνεται, κατά τον αναπληρωτή ΓΓ Υγείας, «είναι παράλληλη, από τη μία η νομοθέτηση της πρωτοβάθμιας -το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τη διακοπή εργασιών της Βουλής, θα είναι στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα ... και είναι και το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την δημιουργία των ΤΟΜΥ και τις σχετικές προσλήψεις». 
 
Υπάρχει επίσης, συνέχισε ο κ. Βαρδαρός, «συστηματική προσπάθεια για την ενίσχυση και των άλλων δομών. Είμαστε στο τελικό στάδιο της κατανομής 400 μόνιμων θέσεων γιατρών για τις υφιστάμενες μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας. Συμπληρωματικά, θα έρθουν και οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες (κάτι που απαντάει και στα περί σοβιετοποίησης του συστήματος), για αξιοποίηση των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, εκεί που το Δημόσιο δεν φτάνει ... είναι ορθολογικότερος ο τρόπος που θα δομήσουμε του δημόσιου συστήματος με τον ιδιωτικό τομέα. Όλο αυτό το πλαίσιο θα έχει στο επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό ... βάζουμε έναν επιστήμονα να έχει την ευθύνη του πολίτη, κάτι σημαντικό και σε επίπεδο παραδείγματος, το σύστημα όχι απλώς να "περιμένει" τη νόσο ... ο πολίτης δεν θα λειτουργεί ως καταναλωτής υπηρεσιών υγείας, λίγο άναρχα και προς όφελων διαφόρων ιδιωτικών συμφερόντων. Το δημόσιο σύστημα θα μπει σε ρόλο πλοηγού του πολίτη στο σύστημα Υγείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)