to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 15.01.2018

Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης: Κλείνετε τις μνημονιακές υποχρεώσεις με ένα «νομοσχέδιο Φρανκενστάιν»

Επίθεση στην κυβέρνηση για «την απαράδεκτη τακτική της» εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιόυ Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας, από το βήμα της Βουλής, «φέρατε ένα νομοσχέδιο με τακτικές «περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε» και συμπλήρωσε ότι το πολυνομοσχέδιο «είναι μνημείο συγκεντρωτισμού» και το χαρακτήρισε ως «νομοσχέδιο "Φρανκεστάιν"»


Την «απαράδεκτη τακτική» της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο με τακτικές «περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε» και συμπλήρωσε ότι το πολυνομοσχέδιο «είναι μνημείο συγκεντρωτισμού», ενώ το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο "Φρανκεστάιν"». Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Μακεδονικό.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, είπε: « Τι άλλες στολές θα φορέσετε κ.Καμμένε; Τις στολές του στρατού τις εξαντλήσατε. Τώρα περάσατε στα βεστιάρια των τσίρκων. Οι σκιτσογράφοι -γιατί αυτοί κυρίως ασχολούνται μαζί σας- έχουν καταγράψει 5 διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς υπάρχει διχογνωμία στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και είπε με νόημα: «Σκέφτεστε να αποφασίσει η Βουλή για μία σύνθετη ονομασία και ο υπουργός Αμύνης να πάει στο ΝΑΤΟ και να λέει "εγώ διαφωνώ"; Ας μην ζήσουμε και αυτόν τον εξευτελισμό».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης έριξε τα βέλη του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος δεν αντιδρά στους χουλιγκανισμούς και τις καταστροφές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ αντιθέτως όρισε Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον Νίκο Παρασκευόπουλο! Τον άνθρωπο που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, «έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους». Και κατέληξε χαρακτηριστικά «Πλάκα με κάνεις;».

Τα βέλη του έστρεψε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στον Κώστα Ζουράρι αναλύοντας το «έργο» του υφυπουργού στην κυβέρνηση λέγοντας: «14 μήνες ο κ.Ζουράρις έχει υπογράψει όλες κι όλες 19 αποφάσεις όλες τυπικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή μία υπογραφή ανά 25 μέρες». Και καυτηρίασε το γεγονός πως από τους 9 βουλευτές που έχουν οι ΑΝΕΛ, οι 7 είναι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι «ίσως οι πιο ακριβές ψήφοι στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού μας».

Περνώντας στο πολυνομοσχέδιο επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνονται, αντί να μειώνονται, οι κρατικές δαπάνες. Αναλυτικότερα, 13 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν πρόσθετο κόστος για τον προΰπολογισμό €372 εκατ.. Χαρακτήρισε μάλιστα το νομοσχέδιο «Φρανκενστάιν», καθώς σε 4 ημέρες έπρεπε να συζητηθούν 400 άρθρα, 1.304 σελίδες, 100 υπουργικές αποφάσεις, 12 Υπουργεία.

Σχολιάζοντας τα στρεβλά του πολυνομοσχεδίου αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

Διαμεσολάβηση

Τη διαμεσολάβηση την προωθείτε με λάθος τρόπο. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να μπορούν οι πολίτες να λύνουν τις διαφορές τους μόνο με τους διαμεσολαβητές, να ελαφρυνθούν τα δικαστήρια. Κάνετε τη διαμεσολάβηση υποχρεωτικό προστάδιο απονομής δικαιοσύνης. Αυξάνετε έτσι τη γραφειοκρατία και το κόστος. Πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την παρέμβασή σας, αντισυνταγματική. Και όλα δείχνουν ότι η ρύθμισή σας θα καταπέσει σύντομα στα δικαστήρια.

Πλειστηριασμοί υπέρ δημοσίου

Επιτρέπετε τον πλειστηριασμό ακινήτων από το δημόσιο ακόμα και για χρέη 500 ευρώ. Η αρχή θα γίνει την Πρωτομαγιά! Ωραίος συμβολισμός!

Σε αυτούς που χρωστάει το δημόσιο τι δικαιώματα δίνετε; Γιατί το κράτος μπορεί να κάνει πλειστηριασμό με 500 ευρώ και ο πολίτης πρέπει να περιμένει χρόνια για να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει το κράτος;

Απεργίες

Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις απεργίες είναι από τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Εδώ και 36 χρόνια ο ίδιος νόμος. Την ίδια χρονιά το 1982, είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει αλλάξει περίπου 100 φορές από τότε μέχρι σήμερα. 36 χρόνια ατολμίας! Δεν θέλει το κομματικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στην νέα πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων. Σας καλούμε λοιπόν για μια ριζική αναθεώρηση του νόμου του ’82. Όχι μπαλώματα για τα μάτια της τρόικα, αλλά αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και της δημόσιας ζωής. Αλλά δεν τολμάτε!

Πλειστηριασμοί

Είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε εκραγεί τόσο πολύ που είχε πει ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια. Και τώρα πάμε σε άρον-άρον ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όταν συγκρουστήκαμε με τον κ. Τσίπρα, εδώ στη Βουλή, μας είπε ότι είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή, ότι τον server δεν μπορεί να τον ελέγξει κανείς μη μυημένος και συνεπώς το αδιάβλητο δεν διασφαλίζεται. Μη στέκεσαι όρθιος στο ειρηνοδικείο. Δεν ζούμε και στην πρώτη μνημονιακή εποχή... Είμαστε το εξελιγμένο μνημόνιο!

Επιδόματα

Για τα επιδόματα των παιδιών, σας είπαμε συγκεκριμένη πρόταση. Βοήθεια για όσους γενναίους τολμούν και κάνουν περισσότερα παιδιά. Όχι επιδόματα στους εκατομμυριούχους πολύτεκνους. Αλλά – ελάτε στα συγκαλά σας – όταν έχεις 3 παιδιά τα 25 χιλιάρικα δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια δεν φτάνουν.

Η χώρα έχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Υπάρχει υπογεννητικότητα και εσείς δεν μπορείτε να μοιράσετε δίκαια και μελετημένα ούτε τα επιδόματα των πολυτέκνων. Τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να ενισχύσουμε; Προσχολική αγωγή, δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα, στην κατάρτιση. Ασφαλιστικές τροποποιήσεις υπέρ των νέων. Επιδότηση προσλήψεων νέων ανέργων. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για μεταφορά πόρων προς τη νέα γενιά. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να είμαστε η χώρα με τους σκανδιναβικούς φόρους και τις βαλκανικές υπηρεσίες.

Υπερταμείο

Εκεί που θα παίρνατε πίσω αυτά που πούλησαν οι προηγούμενοι, εσείς δίνετε και πανωπροίκι. 14 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο. Το υπερταμείο γίνεται ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενους. Δίνετε και τα μερίσματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα σέρνεται και δεν θα φύγει μπροστά αν δεν χαράξουμε τον δικό μας δρόμο με σχέδιο και με τόλμη. Αλλά, ούτε σχέδιο έχετε, ούτε τόλμη» είπε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)